
Jeg vet ikke hva som gikk galt med Skjeberg bygdebok del III. Om det var forarbeidet som var for dårlig. Om det ble bevilget for lite penger. Eller om forfatteren disponerte tiden galt.
"En gang sarping, alltid sarping" Blogg om Sarpsborg og livet der sett med en utflytters øyne
Barberbladet Bessegg fra Sarpsborg var nok det mest kjente og brukte barberbladet i Norge fra mellomkrigstiden og fram til begynnelsen av 1960-tallet. Deretter tok importerte blader - og etter hvert barbermaskinen - over.
Se der, ja. Seier på bortebane, og fire poeng etter tre kamper. Det lar seg høre.
Dette bør ha styrket selvtilliten, gitt ro i laget og tro på egne krefter.
Men det må ikke føre til at mannskapet mister tenningen og konsentrasjonen. Og sulten etter å vinne. Alle må yte for fullt. Og aldri gi opp. Følges denne oppskriften, kan det bli nok poeng til at plassen sikres. Det er det ambisjonsnivået man kan ha denne første sesongen. Selv om man aldri må la være å se opp og fram. Kun det beste er godt nok. Hver gang.
Evnen til å snu kampen, er kanskje det som gleder mest ved denne seieren. Det er en uvurderlig egenskap.
Og det at laget viser evne til å vinne borte. En borteseier er en mental seier.
For en kraftpatriot som meg, reddet denne seieren lørdagen. Jeg vil fortsatt gledes. Hver uke framover.
Tvi. Tvi.
Men det hjalp ikke. Folkene ved fossen var iherdige, strevsomme og flinke. Ikke bare holdt de godt liv i seg, men i stedet for å føre kriger og påføre andre lidelse og død, drev de fredelig handel og ble stadig rikere. Og slik gikk det i mange år.
Med tiden døde den krigerske og drikkfeldige kongen, og nye konger kom og gikk, og så en dag sa en ny, klok konge at de som bodde ved fossen på ny skulle få tilbake alle rettighetene sine. De skulle slippe å sende vare sine til dem som bodde der elva rant ut, og de skulle ikke lenger betale toll og avgifter til dem. Og folkene ved elveosen skulle ikke lenger eie noen del av gården ved fossen.
Da ble folkene ved fossen glade, mens folkene ved elveutløpet ble rasende. De klaget og lagde en masse bråk, men da dette ikke hjalp, prøvde de å lage så mange vanskeligheter for folkene ved fossen som de kunne.
De prøvde å få lagt om vegene slik at ingen skulle finne fram til fossen, og da det ikke nyttet, sa de at elva var så grunn at ingen skip kunne seile opp til fossen. Men det var ikke sant, så det hjalp ikke det heller.
Da var det noen som la hodene sine i bløt og kom på en lur plan.
- Hva om vi lager en kanal ovenfor fossen slik at vi kan fløte tømmeret forbi fossen, sa de. Da får ikke møllene og sagene ved fossen vannkraft, og da kan de ikke male korn og skjære trelast. De får ikke noe å spise og ikke noe å selge, og så må de flytte ned hit, og her er det vi som bestemmer.
Og så bygde de en kanal, men til deres store skuffelse fikk fossen fortsatt vann slik at korn kunne bli malt og tømmer skåret der.
Slik fortsatte stridighetene mellom de som bodde ved fossen slik den kloke kongen hadde sagt, og de som hadde flyttet, slik den drikkfeldige og krigerske kongen hadde bestemt.
Etter som tiden gikk, ble det funnet opp mange nye ting. Blant annet noe som heter jernbane. Det var store maskiner som gikk på skinner av stål. Jernbanen kunne frakte både folk og varer og var mye mer effektiv enn hest og vogn.
De som styrte i landet, bestemte at jernbanen skulle gå over elva ved fossen. Der skulle jernbanen gå sammen med den nye brua som nettopp var bygd der.
Da våknet folkene ved elveutløpet igjen. Dette måtte de forhindre. Jernbanen ville gjøre stedet ved fossen enda viktigere enn før, mens deres egen avkrok ville bli enda mer isolert. Det kunne de ikke godta. Så de begynte å slåss for å få jernbane de også, og helst så de at jernbanen ikke gikk oppom fossen i det hele tatt.
Til slutt fikk de jernbane. Banen skulle gå innom hos dem før den gikk over elva ved fossen. Det synes folkene ved elveutløpet var ergerlig, men det var ikke noe å gjøre med.
Men så måtte det lages ny veg ut av landet for nå førte ikke nabolandene kriger mot hverandre lenger, men var blitt vel forlikte.
- Den nye vegen må gå over elva her, sa folkene ved elveutløpet. Ikke oppe ved fossen! For nå tenkte de at de skulle gjøre stedet ved fossen til en avkrok for all framtid. Men de som styrte landet, skjønte hva de pønsket på, og sa nei. Og så bygde de som styrte, først en, og så enda en stor flott bru over elva nesten oppe ved fossen.
Den kloke kongen som grunnla stedet ved fossen, hadde reist i viking da han var ung og lært mye nytt. Blant annet om en ny gud. Den guden mente han at alle skulle tro på. Mens han sloss for å gi folk den nye troen, ble han drept, men etter at han døde – og ble en hellig mann – trodde alle i landet slik han hadde sagt. Og de som trodde, kalte seg kristne, og huset til guden deres kalte de kirken, og de som styrte over den nye guden og tilhengerne hans, hette biskoper.
Da det skulle oppnevnes biskop for stedet der folkene ved fossen og folkene ved utløpet bodde, mente alle at han burde bo ved fossen der den kloke kongen hadde bodd og virket. Og bispedømmet burde bære navnet på stedet hans ved fossen. For den kloke kongen hadde fått alle til å tro på den nye guden.
Men det ville ikke folkene ved utløpet ha noe av. De rottet seg sammen og smidde renker for å få biskopen hos seg. Til slutt fant de en løsning. De lot biskopen bære navnet til stedet ved fossen, men de gav ham et fint hus helt gratis. Og da sa de som styrte landet, at biskopen skulle bo der, for da sparte de noen sølvpenger. Og slik ble det.
Fortsettelse følger. Gå ikke glipp av slutten.
Her i Torvgata 9 holdt "Sarpen" til. Her har jeg vært innom mange ganger og levert dikt, referater fra gymnassamfunnets møter og debattinnlegg. Redaktør Halvard Normann Hansen var ikke alltid like begeistret for de meningene jeg gav uttrykk for.
Avisa Sarpen kom ut første gang i 1854. På sett og vis har den vært en blå tråd gjennom Sarpsborgs historie etter at byen gjenoppstod i 1839.
Sarpen var konservativ og avisa for byens borgerskap. Og for partiet Høyre. Slik var det også i min barndom og ungdom. På Hafslund hvor jeg bodde, var det ingen som holdt Sarpen. I mitt barndomshjem abonnerte vi på Sarpsborg Arbeiderblad, men faren min fikk Sarpen på Karbiden hvor han var lønningsfører. Det var vel ventet at funksjonærene skulle ha en borgerlig avis.
Jeg var født ”avisoman” og leste både SA og Sarpen grundig og med stor glede. Og jeg skrev i dem. I begge to. Dikt og prosa.
Sarpen hadde en kulturell sisteside. Der fikk jeg trykt mitt første dikt 25. juli 1953. Fire dager før jeg fylte 16 år. Det hette ikke noe mindre enn ”Livet”. Senere ble det mange dikt på sistesiden som redaksjonssekretær Arve Lillevold gjorde til et litterært pustehull for skrivende sarpinger.
Men jeg hadde også meninger. Når redaktør Halvard Normann Hansen var uenig - og det hendte! – utstyrte han innleggende med sarkastiske og ofte nedlatende haler. Da måtte jeg jo svare. Og så var bråket i gang.
Faktor Karl Hedberg kom jeg godt ut av det med. Da jeg redigerte russeavisa ”Tidens Tull” i 1958, fikk vi god kontakt. I Sarpen – og i Glommens trykkeri - lærte jeg å elske lukten av trykksverte.
Sarpens avishoder: Det "originale" avishodet - ihvertfall fra begynnelsen av 1900-tallet til 1965 - Etter overgangen til offset i 1965 ble "Dagbladet" tilføyet. Først i blå raster, siden i grå (1965-1971) - Fra 1971 en moderne utgave i tabloid. - Fra 1975 - tilbake i fullformat i samarbeide med Fredriksstad Blad. Noen få byttesider. - I 1986, tabloid - stadig med mye FB-stoff, men "byttesider." - 1987-1991. Rendyrket Sarpsborgavis med nytt avishode! (Bilde og opplysninger: Lars Bjøreid)
Sarpen var tynn og ikke alltid like spennende typografisk. Ombrekkingen skulle være saklig og ikke markskrikersk. Side to var stort sett opptatt av stoff fra Høyres Pressekontor og av ”kjellerartikler” som hadde lite med Sarpsborg å gjøre, men noen ganger tok de sitt monn igjen med Knut Roens artikler om ”Karl Teobaldsen Trøskehølte” og annet spennende stoff med lokalt preg.
Sarpen var gjennom nærmere 150 år en viktig budbærer i Sarpsborg og har på godt og vondt avspeilet byens historie. Dens medgang og motgang. Smått og stort. Selv om jeg kun fikk oppleve avisa i dens ikke altfor sprudlende alderdom, har den bidratt vesentlig til at jeg ble et lesende og skrivende menneske.
Sarpsborg var en arbeiderby. Arbeiderpartiet styrte og fagbevegelsen støttet opp. Hvis du ikke var en klassesviker, holdt du din ”egen” avis. Dette gjaldt nok særlig i tiden før den 2. verdenskrig, men også i etterkrigstiden. Dette gikk ut over Sarpen og bidro nok like mye til avisas etter hvert skrantende tilværelse og fall, som det at den ble nedlagt under krigen.
Mange sarpinger savner nok likevel Sarpen. Da jeg gikk på realskolen og gymnaset og skrev i begge avisene, merket jeg godt hvem som abonnerte på hvilken avis. Byens forretningsdrivende, funksjonærene på Borregaard og del bønder holdt seg trofast til Sarpen, og de som har vokst opp med en avis, slipper den egentlig aldri.
Sarpen gikk i praksis inn i 1975. 121 år gammel. Fra 1975 til 1991 kom det ut en hybridutgave i regi av Fredrikstad Blad, men for oss som hadde lært å sette pris på den ”ordentlige” Sarpen, var dette egentlig ingen erstatning. Det var Fredrikstad light.
I 1991 var en epoke over, og ordene mangfold og pressefrihet hadde mistet noe av innholdet for borgerne i byen Sarpsborg.
Hvor mange har sett Borregaardsmonumentet på nært hold? Turister - og fastboende - kjører forbi. De som blir nysgjerrige og gjerne skulle sett nærmere på verket, finner ikke noe sted å stanse. Du skal være godt kjent - og særdeles heldig med trafikken - for å kjøre inn under jernbanebrua mot Tarris og parkere der Borregaardsmølla og møllerboligen lå.
I 1939 feiret Sarpsborg at det var 100 år siden byen hadde steget som en Fugl Fønix opp av asken. Mange knyttet små og litt større jubileer til begivenheten.
Borregaard hadde grunn til å feire. I 1939 var det 50 år siden The Kellner Partington Paper Pulp Company grunnla den moderne bedriften Borregaard. Bedriften ville derfor feire seg selv og de to industribyggerne Oscar Pedersen og Hjalmar Wessel, med å reise et monument på Borregaardsida av Sarpebrua.
Avdukningen av monumentet, som var laget av bildehoggeren Ørnulf Bast, fant sted 18. juni, mens byens "fødselsdag" var 9. august.
En gang for mange år siden ble relieffene på monumentet colorert. Jeg var to år da monumentet ble reist, og vet ikke om det var farget på den tiden, men jeg synes at fargingen reduserte verkets monumentale karakter.
Monumentet er bra som det er. Selv om karet på toppen virker umotivert. Det forteller mer om en sluknet ild, enn en brennende flamme.
Sokkelen og monumentet gir stiliserte framstillinger av byens og bedriftens historie. Bare synd at så få får anledning til å se det på nært hold.
Slik så kinoen Centralteatret ut innvendig. Her har jeg sittet mange ganger og sett svart-hvit-filmer i den tøffere sjangeren. Det var westernfilmer, eller cowboyfilmer som vi sa, detektivfilmer og andre spenningsfilmer. "Kulturfilmene" ble vist på Verdensteatret.
Centralteatret hadde balkong - eller galleri, som vi sa. Det var plassen for de tøffeste - eller de som skulle "kline". Mange sarpeekteskap har nok hatt sin spede begynnelse på "galleri" på Centralteatret.
Ofte var salen overfull. Da måtte noen av oss stå. Vi stod som sild i tønne bak bakerste rad, under "galleri". Men ingen klaget. Vi visste hva vi gikk til. Filmen var viktigere enn komforten.
Tofeltsvegen fra Kalnes og østover innbyr til farlige forbikjøringer og burde vært avdelt med midtdelere inntil den nye vegen som sees på bildet, blir tatt i bruk. Påkjøringene burde ikke være så bratte. Det gjelder både den på bildet, og den syd-østgående hvor ulykken i dag skjedde. Dessuten burde farten på E6 vært redusert forbi påkjøringene.
Så har det skjedd igjen.
Fire personer er skadd etter kollisjon på E6 i østgående retning ved Grålum. Skadene er heldigvis ikke livstruende. Denne gangen. Tidligere har det i løpet av fire måneder inntruffet to dødsulykker på strekningen.
I følge SA skyldes ulykken forbikjøring. En tankbil ble forbikjørt av en personbil som kom fra påkjøringsfilen fra Grålum. Personbilen kom borti tankbilen da den la seg foran, fikk sleng og smelte så inn i to møtende biler.
SarpsborgNotater har flere ganger tatt opp trafikkforholdene i området.
Påkjæringsfilene er slik laget at sjåførene har begrenset utsikt til trafikken på E6, og det er ikke redusert fart ved utkjøringene. Dessuten burde tofeltsvegen vært atskilt med midtdelere.
Hvis det ikke blir gjort noe med disse forholdene, kommer det til å skje flere ulykker. Akkurat som SarpsborgNotater tidligere har påpekt.
Nå fikk vi rett. Dessverre! Må det gjenta seg?
Se hva SarpsborgNotater tidligere har skrevet om saken: E6: Bare midtdelere hindrer dødsulykker og Farlige påkjøringer på E6 og Ny E6 i Sarpsborg og E6: Kanskje 4-felts før sommerferien .
Svarthvitbildene tilhører Sarpsborg kommunes fotosamling og må ikke brukes eller kopieres uten rettighetshaverens tillatelse.
Her er tømmerkjørere og fløtere ved Glengshølen ca. 1905. Som vi ser, er vika full av tømmerstokker som skal videre til Borregårdssagene for å bli bord og planker - og bakhun. Kanskje skulle noen også til Hafslundssagene, for Hafslund hadde en transportbane for tømmer fra Glengshølen-Opsund-området tvert igjennom byen og over elva til sagene på Hafslundssiden.
Taubanen fra Opsund til Hafslund gikk høyt over bebyggelsen. Den krysset St. Mariegate på sin veg over byen. Det kunne ikke være hyggelig for byens borgere å ha svære tømmerstokker hengende over hodet. Bildet viser en av mastene til taubanen i en hage i St. Mariegate.