mandag 11. februar 2008

Sarpsborg 1000 år

I 2016 er Sarpsborg 1000 år.

I år 1016 bygde kong Olav Haraldsson Borgargerdi, dvs. kongeborgen og vollen, og la grunnlaget for kjøpstaden Borg, forteller Snorre.

Selv tror jeg at det allerede var bosettinger ved fossen da Olav kom, og at dette - i tillegg til de strategiske fordelene fossen gav ham - var grunnen til at Olav bygde borgen sin der. Kjøpstaden Borg kan nok imidlertid takke Olav for sin eksistens.

Sarpsborg har gjennom årene gjort merkelig lite ut av at byen er grunnlagt av Norges helgenkonge; personen som i følge historien kristnet landet, og som derfor etablerte det avgjørende tidsskillet i norsk historie.

Olavsdagene og arrangementene på Greåker er gode tiltak, men for øvrig er Olav og de historiske begivenhetene brukt lite i markedsføringen av byen. Altfor mange sarpinger er ukjente med historien. De mangler derfor også ofte den stoltheten og selvbevisstheten som kunnskap om historien gir.

Jeg har forstått at kommunen i samarbeid med gode lokale krefter, forbereder seg på å feire 1000-årsjubileet. Feiring er bra. Men det må skje noe mer – både på forhånd og i etterkant.

Byens lange og stolte historie må fram i lyset. Sarpsborg er ikke en by med røtter tilbake til 1839. 1000-årsjubileet viser at byen er en av Norges eldste, og grunnlagt av helgenkongen, Olav. Det som skjedde i 1839 var bare en reversering av en historisk feil. Det bør avisene og andre media ta inn over seg og ta konsekvensen av. Om tre år, når det er fem år igjen til jubileet, bør de være fulle av stofff om historien.

Axel Coldevins ”Sarpsborg gjennom hundre år 1839-1939” dekker et viktig århundre i byens historie, men finnes det egentlig en god Sarpsborghistorie for tiden 1016-1839? Og for tiden 1939-2016? Har kommunen satt folk på denne oppgaven?

Hvis ikke, er det ikke mer enn tida og vegen fram til 2016!

Ingen kommentarer: