torsdag 24. april 2008

Sagatun - Aladdins lampe

Bildet tilhører Sarpsborg kommunes fotosamling og må ikke brukes eller kopieres uten rettighetshaverens tillatelse.

Sagatun kino: Tatt i bruk 1937. Nedlagt 1968. Deretter møbelforretning. Brant 1987. I dag er det bolig på området.

I likhet med Centralteateatret viste Sagatun gjerne spenningsfilmer, og andre filmer av det lettere slaget.

For oss guttunger var Sagatun en Aladdins lampe. Her kunne ånden kalles fram.

For andre var den en syndens bule. I boka "Tune 1930-1992" forteller Sven G. Eliassen hvordan lærer Hans Otterstad kjempet i mot og bl.a. kalte kinoen en vederstyggelighet.

Vi guttunger møtte optimistisk opp, så fryktelig voksne ut, og passerte billettkontrolløren med den mest selvfølgelige mine. Og kom inn. Enda vi var altfor unge.

Og små. Sagatun hadde flatt gulv, og jeg som ikke var av de storvokste, så ofte bare ryggen på personen i stolen foran, og øverste del av filmen. Da var det nesten bedre å stå. Bak bakerste benk. Var folk greie, så slapp de deg foran fordi du var liten. Og greie var de ofte.

Når vi skulle på Sagatun, så gikk vi. Oftest fra Torvet, inn på St. Olavs gravlund nær huset til dr. Kolstad, gjennom kirkegården til Hans Nilsens Haugesgate, og derfra over Enenda, fram til "Grindæne", over jernbanen og rake vegen til Sagatun. Hva gjorde man ikke for filmkunstens skyld.

Hjem igjen var det verre. Oftest hadde vi jo følge, men var jeg alene, og hadde sett en skummel film, sløyfet jeg snarvegen over kirkegården og gikk en lengre, men tryggere omveg i stedet.

Ofte var det kø når vi skulle inn. Noen ganger helt ut i gata foran inngangen. Bilistene var ofte irriterte. En gang stanset en kjent industriherre fra Sarpsborg bilen og fjernet et par ungdommer korporlig. Hele køen jublet. Jeg husker det som om det skulle vært i går. Men det var bortimot 60 år siden.

Sagatun hette opprinnelig Tune kino, forteller Sven G. Eliassen i Tuneboka. Det karakteristiske funkishuset den holdt til i, var egentlig Folkets Hus. Navnet Sagatun fikk den etter en konkurranse som ble vunnet av Gerd Anvik fra Hafslund. Sagatun var et navn i tiden, og navnet på Norges første folkehøgskole. Navnet kunne altså forbindes med kultur, frilyndthet og norskdom.

Første forestilling på Tune kino ble vist 29. oktober 1937. Det var Norgespremieren på filmen "La Boheme". Hva som ble vist på den siste forestillingen, vet jeg ikke. Hvis noen vet det, hører jeg gjerne om det.

Ingen kommentarer: