onsdag 13. februar 2008

Historisk tilbakeblikk: Sarpsborg er storebror

Jeg har en tre år yngre bror. Han er nærmere 20 cm høyere enn meg. Likevel er det jeg som er storebror.

Etter samme definisjon er Sarpsborg storebror blant byene i Østfold. Sarpsborg hadde eksistert i 551 år da Fredrikstad ble grunnlagt 12. september 1567. Halden fikk kjøpstadsrettigheter i 1665 og Moss i 1720. Men det hadde selvfølgelig bodd folk på alle disse stedene, før det.

I 1567, under 7-årskrigen, brannskattet svenskene Sarpsborg. Da sarpingene ikke ville betale for nåde, brente svenskene byen. Størstedelen av befolkningen tok med seg byprivilegiene og flyttet nedover langs Glomma, og bygde byen opp igjen i det vi nå kjenner som Gamlebyen. Som m.a.o. er et flyttet Sarpsborg.

Det tok et par år før byen fikk nytt navn. Den forfyllede, krigerske Fredrik 2 ønsket å sette spor etter seg i historien, fjernet navnet Sarpsborg og gav privilegiene til byen han kalte opp etter seg selv.

Ikke alle lot seg fordrive nedover langs elva til elvemunningen. De ble igjen i det gamle Sarpsborg og bygde byen opp på ny – til stor ergrelse for de som hadde flyttet og nye som slo seg ned der privilegiene var. De ønsket ingen konkurranse, og dessuten ønsket de kontroll over naturherlighetene – ikke minst fossen.

Slik begynte kampen mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Befolkningen ved elvemunningen gjorde hva de kunne for å hindre framveksten av en ny by nær fossen. Og det har de fortsatt med siden.

I årenes løp har de opplevd mange skuffelser, men da det endelig lyktes dem å få bygd Fredrikstadbrua over Glomma på 1950-tallet, ble håpet tent på ny. Kanskje kunne de få en ny riksveg fra Karlshus i Råde til Fredrikstad, over Fredrikstadbrua, fra Fredrikstad til Skjeberg og videre til Sverige? Da ville Sarpsborg bli liggende i bakevja. For godt.

Som vi vet, gikk det ikke slik. De senere Sannesundbruene slukket det håpet. Vegforbindelsen til utlandet går der den bør gå.

Om Sarpsborg har visst å ta vare på de fordelene dette gir, er en annen historie.

1 kommentar:

Anonym sa...

Godt skrevet. Enkelte detaljer ble stilt i et nytt perspektiv for meg nå, hehe!