torsdag 10. april 2008

Borregaardsmonumentet ved Sarpebrua

Foto: Kow d.e. 080308 ©
Klikk på bildet og se større versjon

Hvor mange har sett Borregaardsmonumentet på nært hold? Turister - og fastboende - kjører forbi. De som blir nysgjerrige og gjerne skulle sett nærmere på verket, finner ikke noe sted å stanse. Du skal være godt kjent - og særdeles heldig med trafikken - for å kjøre inn under jernbanebrua mot Tarris og parkere der Borregaardsmølla og møllerboligen lå.

I 1939 feiret Sarpsborg at det var 100 år siden byen hadde steget som en Fugl Fønix opp av asken. Mange knyttet små og litt større jubileer til begivenheten.

Borregaard hadde grunn til å feire. I 1939 var det 50 år siden The Kellner Partington Paper Pulp Company grunnla den moderne bedriften Borregaard. Bedriften ville derfor feire seg selv og de to industribyggerne Oscar Pedersen og Hjalmar Wessel, med å reise et monument på Borregaardsida av Sarpebrua.

Avdukningen av monumentet, som var laget av bildehoggeren Ørnulf Bast, fant sted 18. juni, mens byens "fødselsdag" var 9. august.

En gang for mange år siden ble relieffene på monumentet colorert. Jeg var to år da monumentet ble reist, og vet ikke om det var farget på den tiden, men jeg synes at fargingen reduserte verkets monumentale karakter.

Monumentet er bra som det er. Selv om karet på toppen virker umotivert. Det forteller mer om en sluknet ild, enn en brennende flamme.

Sokkelen og monumentet gir stiliserte framstillinger av byens og bedriftens historie. Bare synd at så få får anledning til å se det på nært hold.


Ingen kommentarer: