mandag 21. april 2008

Særpingen: Jæ ær stolt over å væræ fra Sjarsbår

Heisan.
Dø, nå har'e skjedd igjen, sø.
Jæ traff på en kæll på et sånt frimarked døm kællar, og jæ hørte jo me' en gang at han var østfolding. Men da jæ spørte å han var fra, vrei'en sæ som en mærk.
Te slutt så fikk jæ det ut a'n, da. Han var fra mellom Sjarsbår og Fredriksta', sa'n.
Å er det hen æ, sa jæ. Døm ligger jo innte hverandre. Det er'nte plass te noe mellom der.
Jo, så viste det sæ at han var fra Greåkerkanten, da.
Jamen, da er'u jo særping da, sa jæ.
Njaa. Han dro fært på det. For døm følkæ neri der dro for det meste te Fredriksta', sa'n. Det var det som var by'n dømmes. Og så bynt'n å snakke om at han egentlig var fra Tune og ente fra Sjarsbår, da.
Nei, da er'u særping, svarte jæ. Du har vel hørt om kommuneslåingæ? Og det hadde'n. men han likæ't ente. Så mye skjønte jæ, uten at han sa det.
Men så kom det fram, da, at han hadde dreve buttikk neri Fredriksta', og at han derfor følte sæ som Fredriksta'kæll.
Nå ere jo ente rekti det der at følk fra Greåker drar te Fredriksta' når døm skæ te by'n, da. Jæ, har kjent flere, jæ, som budde på Greåker, men vankæ i Sjarsbår. Ja, jæ har teogme' kjent jenter fra Rollsøy, jæ, som kom te Særp flere ganger i ukæ da jæ var ung. Den ene ble til og med gift med en kammerat ta mæ. Men han var fra Råde, da.
Men ære ente fortærændes , æ, at følk som er fra Sjarsbår, later som døm er fra Fredriksta'?
Hva er'e som har skjedd 'æ?
Da jæ var ung, hendte det ældri at at noen som var fra Særp, sa at døm var fra Fredriksta'. Vi var stolte a' å væræ fra Sjarsbår vi. Og det er vi ennå!
Med en gang jæ får en sjanse te't, sier jæ at ja jæ bor et aent sted nå, og der ere bra, men egentlig er jæ fra Sjarsbår.
Skulle jæ lissom legge sjul på det, da?
Og når noen sier at døm ente kan høre på måten jæ snakkær på, at jæ er fra Sjarsbår, så blir ente jæ gla' for det. Jæ vil gjerne høræs ut som en særping, jæ. For særpedialektæ er fin den.
Det er baræ døm som er fisefine som skammær sæ over den.
Og sånne følk fins. Både i Særp å ellers. Noen utfløttæ særpingær er så jålete og "fine" at døm nesten ente får vridd ordæ ut a' sæ. Det er følk som lider ta mindreværskomplekser, trur nå jæ da.
Ja, ja. Det var baræ dettæ.
Forresten en ting tel. I går ble Haiæne fra Sjarsbår norgesmestrær i innebendi. Men før døm kom te finalen, slo døm ut Slevik fra Fredriksta'. Når døm hører det, er vel følk fra Sjarsbår, vel? Eller later døm som om døm er fra Fredriksta' da å?
Ja, ha det, æ.

Særpingen

Ingen kommentarer: