fredag 11. april 2008

Aviser i Sarpsborg

Lokalavisene er limet i lokalsamfunnet. De holder befolkningen informert og skaper lokal bevissthet og identitet.

Sarpsborg har hatt flere lokalaviser som nå er borte. De mest kjente er Dagbladet Glommen og Dagbladet Sarpen. Men også en del arbeideraviser kom og gikk i de urolige 20- og 30-åra.

Glommen var Venstreavis og holdt til i Jernbanegata. Den kom i gang i 1888 og var eid og redigert av familien Hvidsten.

Etter krigen maktet ikke avisa å komme i gang igjen, men trykkeriet ble holdt i gang gjennom mange år, bl.a. av Gunnar Hvidsten som bl.a. hjalp meg med flere utgivelser.

Sarpen som kom ut første gang i 1854 fikk vel for så vidt også banesår under krigen selv om den fortsatte å komme ut helt til 1974. Fra 1974 til 1991 kom den ut som en hybridutgave av Fredrikstad Blad. Sarpen som var en konservativ avis, skal få sin egen artikkel her på SarpsborgNotater.

Det skal også Sarpsborg Arbeiderblad som i praksis også ble stanset under krigen, men som kom ut under nye navn og nytt regime, men uten at trykkeriet ble lagt ned. Fra 1940 til 1943 hette avisa som kom ut i Sarpsborg Arbeiderblads lokaler, ”Den nye tid” og deretter hette den ”Sarpsborg Dagblad” fram til 1945 da arbeiderbevegelsens avis ”Sarpsborg Arbeiderblad” igjen overtok.

Ingen kommentarer: