søndag 27. april 2008

Barberbladbyen Sarpsborg

Kow d.e. ©

Barberbladet Bessegg fra Sarpsborg var nok det mest kjente og brukte barberbladet i Norge fra mellomkrigstiden og fram til begynnelsen av 1960-tallet. Deretter tok importerte blader - og etter hvert barbermaskinen - over.

Sarpsborg inntok en enestående posisjon når det gjaldt produksjon av barberblader i Norge. Klikk på lenkene Sarpsborgsykkelen Record, hvor det også står om barberbladproduksjonen, og Barberbladet Toreador, og se hva SarpsborgNotater tidligere har skrevet om dette.

I boka "Sarpsborg 1945-1991 Vekst Velstand Vansker" forteller Ivar Roset at fem av sju norske barberbladfabrikker lå i Sarpsborg. Toreador, som Torjus Hansen eide, holdt fra 1947 til i Framgata 9. Det var den fabrikken som lengst stod i mot konkurransetrykket fra utenlandske giganter som f.eks. Gilette, og mindre, men sterke konkurrenter som britiske Star og svenskenes Æterna fra Svenska Rakbladsfabriken AB. Toreador ble produsert til et stykke ut på 1960-tallet.

Fullt så lenge var ikke Bessegg-fabrikken i gang. Bessegg var nok Norges mest kjente og brukte barberblad. Fabrikken ble etter det Ivar Roset forteller, startet i Astrids gate av H. Landor i 1927, og holdt det gående til 1961.

Andre kjente barberblader fra Sarpsborg var Høvding som holdt til på Vesteng, og Godwill og Skarpja.

Barberbladfabrikkene sysselsatte for det meste kvinner. På det meste hadde Bessegg 40 ansatte . 32 av dem var kvinner.

Glanstiden for barberbladene var mellomkrigstiden og de to første tiårene etter krigen. Så ble importen frigitt, og deretter kom den elektriske barbermaskinen, og markedet for de norske barberbladene fra Sarpsborg ble borte. Og med det et stykke Sarpsborghistorie.

Ingen kommentarer: