mandag 12. mai 2008

Tømmerfløteren i sitt rette element

Foto: Kow d.e. 110508 ©
Klikk på bildet og se større versjon

Tømmerfløteren og Joachim, Jonas og Michael fra Kurland kan konstatere at Glengshølen har gått over sine bredder.

Snakk om å komme i sitt rette element!

Etter å ha stått tørt og trygt på Torvet i flere 10-år, har Tømmerfløteren endelig kommet i sitt rette element. Slik sett er den midlertidige høyvannsstanden som snøsmelting og nedbør har skapt, et pussig naturens lune.

Her i bukta ved Glengshølen var det omfattende tømmerhåndtering på slutten av 1800-tallet. Hit kom tømmeret ved naturens eller slepebåters hjelp, og her ble det fordelt videre. Mye gikk til Borregaard, og noe gikk til "Glengshølen Dampsag & Høvleri" som tronet i skråningen i vest. Senere tok Albert Asbjørnsen over, og saga ble kjent som "Asbjørnsen saga". I dag ligger bl.a. Sarpsborg Kretsfengsel på tomta.

Men i bukta jobbet fløterne. Der har nok mang en fløter gått i vannet i tidens løp. Dagens tømmerfløter går derfor inn i en lang tradisjon nar han nå står ute i vannet. Han er kommet i sitt rette element.

Vi får bare håpe at han er fundamentert så solid at han tåler påkjenningen.

Glengshølen hadde vært en flott, permanent plassering for Tømmerfløteren - hvis det ikke hadde vært så få som ville få gleden av av å se den der. Bukta er en del av Borregaards historie, og av Sarpsborgs historie. Og det var her mange av Borregaards fløtere holdt til.

Likevel bør den flyttes til et sted hvor den blir sett av flere. Se blogginnlegget Tømmerfløteren bør stå i Borregaardsbakken.

Ingen kommentarer: