tirsdag 13. mai 2008

Sarpefossen - voldsom og vill

Foto: Kow d.e. 080308 ©
Klikk på boildet og se større versjon

Slik framstår Sarpefossen til daglig. Regulert og temmet. Men vårflommen har gitt den nytt liv. Vannmassende er voldsomme og vannspruten står høyt til værs og dynker forbipasserende og publikum som har samlet på brua og på utsiktsplatåene for å beundre de frådende vannmassene.

Den som ser Sarpefossens frådende vannmasser i disse vårflomdagene, forstår hvorfor fossen virket mektig og skrekkinngytende på menneskene i eldre tider.

Stormenn på reise i det eksotiske Norden, la turen om Sarpefossen. Diktere har besunget dens velde, og malere har malt de frådende bølgene.

I pinsen var mange sarpinger på plass for å nyte synet av de utemmede naturkreftene som dannet en dramatisk kontrast til den sedate, regulerte elva som til vanlig flyter nesten doven under Sarpebrua og inn i kanalene på Hafslund- og Borregaardsida og fram til turbinene.

Den som ennå ikke har sett fossen på det villeste, må forte seg, for NVE kan fortelle at flommen trolig har nådd toppunktet og nå er på veg tilbake.

Men blir det mer nedbør og attpå til varmegrader om natta i fjellet, kan vi ha mer vann i vente. For ennå ligger det mange steder snø i store mengder og venter på å bli smeltet.

Og værmeldingen har varslet at det kan bli regn framover. Så kanskje er ikke flomfaren over ennå. Da kan synet av Sarpefossen nytes ennå en stund.

Ingen kommentarer: