onsdag 28. mai 2008

Arnold Haukelands idrettsmonument "Ballspill"

Foto: Kow d.e. ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Arnold Haukelands skulptur "Ballspill". Silhuettvirkningen er oppnådd ved at bildet er tatt i sidelys fra en nedadgående sol. Skulpturen står ved Sarpsborg stadion.






Foto: Randi Haukeland



Sarpingen Arnold Haukeland (28. mars 1920-18. juni 1983)
En av Norges mest betydelige bildehoggere


Bildehoggeren Arnold Haukeland var sarping.
Han ble riktignok født i Verdal i mars 1920, men kom til Sarpsborg samme året da faren ble ansatt som lærer ved Sarpsborg høyere almenskole.
Her i byen vokste han opp, mottok de grunnleggende inntrykk og utviklet den personligheten som skulle manifestere seg i et så mangfoldig og monumentalt kunstnerisk uttrykk og gi ham rang som en av våre aller største bildende kunstnere.
Haukeland studerte til elektroingeniør i fire år. Men like før krigen var over, brøt han tvert av og begynte som elev hos skulptørene Stinius Fredriksen og Per Palle Storm. Senere studerte han både i Frankrike, Italia og Spania.
Haukeland er nok mest kjent for sine mange monumentale modernistiske verker, men han har også laget betydelige skulpturer i klassisistisk stil. Som for eksempel monumentet over de falne som står ved Bærum rådhus, og det lekfulle, artistiske idrettsmonumentet ”Ballspill” utenfor Sarpsborg stadion.
"Ballspill ble avduket søndag 7. september 1958. Det fyller altså 50 år i år.

(Kilder: Ivar Roset: "Sarpsborg 1945-1991 Vekst-Velstand-Vansker", Trygve Vik: Sarpsborg Høyere Almenskoles Historie 1858-1958" og Wikipedia)

Ingen kommentarer: