onsdag 7. mai 2008

Ta vare på Tune prestegård

Foto: Erling Bakken 2001
Bildet tilhører Sarpsborg kommunes fotosamling og må ikke lastes ned eller brukes uten tillatelse fra rettighetshaveren

Tune prestegård, Valaskjold, er et kulturelt minnesmerke som må tas vare på og brukes til befolkningens beste. Det har en dominerende plass i Tunes, og dermed Sarpsborgs, historie. I følge gudediktet Grimnismål har Odin bodd her, forteller Sven G. Eliassen i "Tune 1800-1930". Å selge huset vil være å gjøre en uopprettelig, historisk feil.


Presten var en mektig person i det gamle samfunnet. Og noen var mektigere enn andre. Avhengig av personlighet, forbindelser, sognekall - og poltisk plassering og aktivitet.

Før siste valg ble prost Dag Mysen bebreidet av enkelte fordi han så klart tonet politisk flagg. Kritikerne må kjenne historien dårlig.

Prester har til alle tider drevet politikk. Mange under dekke av "samfunnsgavnlig virksomhet". Andre som talsmenn for politiske partier og bevegelser. Flere havnet på Stortinget. Noen gjorde til og med en "samfunnsgavnlig" jobb der.

Prestene bodde standsmessig. Tune prestegård var en flott prestegård, og et verneverdig, historisk minnesmerke. Som dessverre har fått lov til å forfalle.

Nå har noen kommet på den ideen at gården bør selges. Det er en dårlig idé som avslører kremmerånd der vi burde vente å finne kulturelt ansvar.

Blir gården solgt, vil det neppe gå lang tid før søknad om riving og planer om boligbygging ligger på politikernes bord.

Politikerne har nå en sjanse til å vise kulturelt ansvar. Ta kontroll over gården, engasjerer bevaringsmyndighetene i fylkeskommunen og hos riksantikvaren, og legg press på Staten for å få kirkegodsfondet til å bidra med midler til istandsetting og bevaring.

Det blir ingen lett jobb. Men fondet er fellesskapets midler. Også vanskelige kamper skal vinnes. Så sett i gang.

Her må ikke kommunen velge minste motstands veg.

Ingen kommentarer: