søndag 25. mai 2008

"Den lille Pige med Svovelstikkerne"

Foto: Kow d.e. mai 2008 ©
Klikk på bildet og se større versjon

"Piken med svovelstikkene" er et rørende eventyr. Et av H. C. Andersens mest inderlige og gripende. Statuen i hjørnet ved Biblioteket har fanget inn den hutrende stemningen, og den håpløsheten som fattigdommen skapte for et lite ulykkelig menneske i en uvennlig verden.

Sarpsborg har mange skulpturer.

I boka "Sarpsborg 1945-1991" nevner Ivar Roset 36. På de 17 årene som er gått siden begynnelsen av 90-tallet, kan det ha kommet flere.

Et av de bildehuggerverkene i Sarpsborg som har gjort størst inntrykk på meg, er Anne Grimdalens "Piken med svovelstikkene".

Da jeg gikk de siste årene på gymnaset, så jeg henne hver dag. Der hun satt og hutret i hjørnet ved inngangen til biblioteket. Dit kom hun i 1956. Etter først å ha stått et år ved Sandesundveien skole, forteller Roset.

I eventyret finner hun seg en plass i en bygate. "Henne i en Krog mellem to Huse, det ene gik lidt mere frem i Gaden end det andet, der satte hun sig og krøb sammen", står det i en danskspråklig utgave jeg har.

Hjørnet ved biblioteket passer derfor for så vidt godt, men den frodige vegetasjonen omkring henne er malplassert. Den gir inntrykk av beskyttelse og lunhet. Delvis skjuler den kunstverket. Og den trekker oppmerksomheten bort fra skulpturen.

Vegetasjonen bør derfor beskjæres slik at den danner en diskret bakgrunn, og ikke konkurrerer med piken om oppmerksomheten.

Vi håper grøntetaten i kommunen tar affære. Det er en beskjeden jobb som skal gjøres. Men den er vesentlig for at "Den lille Pige med Svovelstikkerne" som H. C. Andersen kalte henne, skal komme til sin rett.

Ingen kommentarer: