Borgarsyssel museum er en oase. Som ofte framstår lukket og avvisende. Uten å være det. På oppslagstavla ved siden av porten, burde det stå et stort velkommenskilt. En innbydelse til å søke ro og opplevelse i det historiske miljøet.
Smaalens-marken har lange tradisjoner. Selv var jeg flere ganger tilstede på arrangementet i min barndom og ungdom.
I helga går Smaalensmarken av stabelen på Borgarsyssel museum. Arrangører er Museet, Østfold Husflidslag og Bygdekvinnelaget i Østfold
Første markensdag, lørdag 31. mai, er preget av Mangfoldsåret. Det blir musikk og dans fra Kongo og Kurdistan, Sarpsborg Damekor synger i Olavskapellet, og på utescenen blir det konserter av forskjellige kor.
Ellers vil museet bruke bygninger og samlinger for å presentere seg selv og en ikke altfor fjern fortid, for publikum. Gamle arbeidsprosesser og husflidsteknikker blir demonstrert. Bondeungdomslaget sørger for bunadsparade og bidrar med folkedans, og det blir mat og musikk. De yngste kan kose seg på Barnas gård, kle seg i kostymer og delta i prins- og prinsessearrangementer og se Askepott barneteatershow.
Arrangørene håper at minoritetsorganisasjonene vil delta. Det får vi håpe at de gjør. De bør delta og markere sin tilstedeværelse i arrangementene som holdes i anledning av mangfoldsåret. Det kan bli et interessant møte mellom norsk tradisjon og nye kulturformer som innvandrere og flyktninger har brakt med seg.
SarpsborgNotater har tidligere pekt på betydningen av å utvikle østre bydel til et sentrum for ny kultur. Borgarsyssel museum ligger strategisk plassert i denne bydelen, og innbyr til samarbeid og samvirke.
Arrangørene håper det kommer mellom 4.000 og 5.000 publikummere til årets Smaalensmarken..
Det er et beskjedent ønske. I Smaalensmarkens barndom var oppslutningen betydelig. I 1950 hadde markensdagene 13000 besøkende. Da var det bare 5 år siden krigen sluttet, og folk var ikke bortskjemte. Arrangementet strakte seg fra 8. til 16. mai og skapte med salgsboder, traktering i Aarslandsgården, taskenspillere, musikk og ”alt til et marked henhørende”, ekte markedsstemning, står det å lese i museets beretning. I 1951 og 1952 samlet Smaalensmarken til sammen om lag 40.000 besøkende.
SarpsborgNotater håper at oppslutningen om årets arrangement overgår forventningene.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar