mandag 17. mars 2008

Forsvarstale fra NRK Østfold

Kællæne fra Fredrikstad lager lokalrevy i storfilmformat mener filmanmelder.

Østfold er en suksess. Folk vil bo her, sier distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen i en fredagskommentar på NRK Østfold. Og de fleste flytter til Fredrikstad.

Ja, det kan byen i stor grad takke Davidsen og NRK Østfold for. De setter likhetstegn mellom Østfold og Fredrikstad, og fungerer som et effektivt PR-byrå for byen.

Det er Davidsen fornøyd med. Han ser ikke noe galt i at det som skulle være kringkastingen for hele Østfold, i praksis er en lokalkringkaster fra Fredrikstad.

Blant flere østfoldske kulturfenomener finner Davidsen grunn til å dvele ved at Fredrikstad er blitt Hællæwood! At det er en lokal gimmick, forstår han åpenbart ikke.

”Lange flate ballær 2” er blitt anmeldt i Østlandets Blad som kommer ut på Ski – ikke så altfor langt fra Østfold. Anmeldelsen heter ”Lokalrevy i storfilmformat”. Den slutter slik: ”Den lokalpatriotiske Fredrikstadfaktoren er skyhøy. Selv om buskishumor er et nasjonalt fenomen – med svensk opphav – vil nok filmen fungere best i Fredrikstad”.

Sånn ser man på Fredrikstadstoff andre steder. Til og med rett utenfor Østfold fylkes grenser. Fredrikstadstoff er lokalstoff. Man skal ha et temmelig oppblåst ego for å tro noe annet.

Så når Davidsen mener at ”Lange Flate Ballær 2” er et ”voldsomt PR-maskineri, ikke bare for filmen, men også for Fredrikstad og dermed Østfold”, tar han grundig feil. Reklame for Fredrikstad er ikke uten videre reklame for Østfold. Som regel nevnes ikke fylket i en bisetning en gang.

Det retoriske spørsmålet ”For det som gagner ett sted i fylket, gagner vel hele Østfold?” er dessverre en meningløshet. Hvis noen skal dele en formue, og en forsyner seg med mer enn de andre, gagner det ikke alle sammen.

Fredrikstad må gjerne ha skiltet med Hællæwood ved innkjøringen. Det er en morsomt påfunn. Men det angår bare Fredrikstad. Det er ikke en Østfoldsak.

Janteloven er grei å komme trekkende med. Men har distriktsredaktøren forstått den? Fredrikstadfolk bør absolutt få tro at de er noe. For min del må de til og med gjerne tro at de er mer enn andre.

Men også folk ellers i Østfold bør få styrket sin positive selvfølelse og bli stimulert til å yte og skape. Det burde de få hjelp til. Av Davidsen og NRK Østfold.

Men slik hjelp kan de trolig se langt etter. For Davidsen tror problemet er at folk utenfor Fredrikstad "ikke klarer å glede seg over alt og alle som er og gjør noe bra". Mens det egentlige problemet – som Davidsen nekter å gjøre noe med – er at omverdenen altfor sjelden får høre om det bra som skjer utenfor Fredrikstad

Ingen kommentarer: