onsdag 26. mars 2008

Det Sarpsborg som er borte

Begge bildene tilhører Sarpsborg kommunes fotosamling og må ikke
kopieres eller brukes uten eierens godkjenning.

Øverst i Borregaardsbakken lå Glommagården. Bygningen huset opprinnelig Glommen Hotell, men var i alle fall på 40- og 50-tallet en leiegård. Huset lå på venstre side når man kom opp bakken, omtrent vis a vis Essostasjonen i krysset mellom St. Mariegate og den gamle Varteiggata.

Altfor mye av det gamle Sarpsborg er borte. Det gjelder f.eks. bygningene i Borregaardsbakken. Glommagården var dårlig vedlikeholdt, og bidrog etter hvert ikke til å forskjønne strøket der den lå, men den kunne vært pusset opp. Det samme kunne resten av husrekka fra gangvegen til St. Olavs voll og opp til kjøttforretningen til Klemsdal.

På den andre siden av vegen - på østsiden av Grinastua - lå en praktfull større bygning som huset flere leiligheter. Den er dessverre også borte. Og husene lenger nede i bakken. Like ovenfor jernbaneundergangen til Tarris.

Etter hvert som bulldosere og gravemaskiner har meiet ned den gamle bygningsmassen, har byen mistet karakter.

Lengst ytterst til høyre i bildet ser vi bebyggelsen i Borregaardsbakken fra jernbaneundergangen til Tarris og opp til Varteiggata. Bildet er tatt før krigen. Trolig ca 1934.




2 kommentarer:

Unknown sa...

I dette huset bodde, og arbeidet en frisør som min far brukte. Han handlet også hos Klemsdal på fredager da han dro fra arbeidet på Borregaard.

winther sa...

Jeg kjenner ikke til noen frisør i Glommagården, men litt nærmere slakter Klemsdal, holdt barberer Paulsen, til. Der ble jeg klipt før frisøren Brårvik-Tellefsen etablerte frisørsalong på Hafslund.