tirsdag 18. mars 2008

Bjørn Jenseg

Bjørn Jenseg. Rollebilde.

Skuespilleren Bjørn Jenseg døde 4. mars.

Det er ikke kommet mange skuespillere fra Sarpsborg. Bjørn Jenseg var så vidt jeg vet den eneste. Bjarne Bøe var fra Skjeberg, og Nils Ole Oftebro fra Tune, men Bjørn Jenseg var ekte særping. Fra St. Mariegate.

Bjørn Jenseg var en dyktig skuespiller som vokste med oppgavene gjennom en lang karriere. I følge Wikipedia startet han ved Folketeateret i 1956. Da han gikk av med pensjon i 2003 var han ansatt ved Det Norske Teatret hvor han hadde vært fra 1968. Han har også vært ansatt ved Trøndelag Teater og Rogaland Teater. I 1959-1960 opptrådte han på eksperimentteateret Studiescenen.

Bjørn Jenseg var allsidig og behersket de fleste av teaterets uttrykksformer. Han spilte tittelroller som Macbeth og Brand og en rekke andre sentrale teaterroller. Men han gav også liv til et stort antall små- og biroller - på teater og i film. Han spilte større og mindre roller i 29 filmer. Den siste var den kritikerroste O’Horten fra 2007.

Bjørn Jenseg var ofte å høre i radioteateret og i radiohørespill for barn og unge. Men om han var en seriøs karakterskuespiller, følte han seg ikke for stor til å spille mer folkelige roller som originalen Holger Halbo i Hotell Cesar. En rollefigur som er i ferd med å få en slags kultstatus.

Bjørn Erling Jenseg ble født i Sarpsborg 28. juli 1932. Han ble altså bare 75 år.

Vi føler med familien, men synes at også vi som publikum har lidd et tap.

Ingen kommentarer: