fredag 8. februar 2008

Ta vare på bymiljøet

Bildene tilhører Sarpsborg kommunes fotosamling og må ikke lastes ned
eller brukes uten eierens tillatelse.
Dom huset var en vakker, staselig trebygning som lå inntil torvet der hotellet ligger i dag.
Jeg tror at en sammenlikning med dagens bygg på stedet, faller ut til Domhusets fordel.
Det lave utbygget mot torvet, er Torvrestauranten, byens uteservering.
Her blir domhuset revet en gang midt på 1960-tallet. Etter mitt skjønn, ble det gjort en stor feil. Byens sentrum ble berøvet et vakkert bygg, og byens rolle som møtested og miljø ble betydelig forringet. Nå gjelder det å passe på det som er igjen av Gamle Sarpsborg.

Sarpingene har aldri vært flinke til å ta vare på bymiljøet sitt. Karakteristiske hus som bidro til å gi byen karakter, er revet og erstattet av sjelløse bygg i en unødvendig nøktern, funksjonalistisk stil.

I Sannesundvegen lå det vakre trehus – som er borte. Enten revet eller ombygd. På Fritznerbakken og de nærliggende områdene lå det fin småhusbebyggelse – som er borte. Slik er det også ellers i byen.

Og ved torget lå Domhuset. En vakker trebygning. Da det på 50-tallet ble snakk om riving og byfornyelse, foreslo jeg å bevare Domhuset. Kanskje kunne det brukes som rådhus?

Politikerne hørte jeg aldri noe fra, men rådmann Arnljot Årsund mente at forslaget ikke kunne være alvorlig ment. Huset stod i vegen for framskrittet. Det måtte vekk.

Hvis husene forsvinner, eller endrer karakter, endres også det sosiale miljøet. Når møteplassene forsvinner, blir også menneskene borte. De søker innendørs. I kjøpesentra hvor de finner den nærheten og intimiteten som de savner i byrommet.

Kanskje er dette noe av forklaringen på at Sarpsborg er i ferd med å miste bymiljøet?

Mye er gått tapt. Det gjelder å ta vare på det som er igjen.

Ingen kommentarer: