torsdag 21. februar 2008

Folk i Østfold føler seg ikke som Østfoldinger

Finnes det en Østfoldidentitet? Blant næringsdrivende? Blant poltiske partier og representanter? Blant folk flest?
Neppe.
Folk i Østfold har sin identitet knyttet til det lokale stedet de kommer fra. Ingen fra Østfold presenterer seg som Østfolding. Enten man treffer dem i Norge eller i utlandet, er de sarpinger og mossinger eller fra Askim, Eidsberg eller Trøgstad.
Folk fra Trøndelagsfylkene derimot er trøndere. Og personer fra de tre nordligste fylkene kaller seg nordlendinger - eller mer presist: nordlendinger, tromsværinger og finmarkinger.
I sør går de enda lenger. Der knytter de identiteten til regionen. De er sjelden ægder, men sørlendinger.
Årsakene til at Østfold skiller seg ut, kan være flere.
Byene og byborgerne i Østfold har sterk selvfølelse. Det samme er tilfelle i indre Østfold. Dessuten har det alltid vært interessemotsetninger mellom de opprinnelige byene - og mellom nedre Glommaregionen og kommunene i indre Østfold. Det har ikke bidratt til å skape vi-følelse. De samme områdene har gode lokalaviser som har skapt lokal tilhørighet og identitet.
Og ikke minst: NRK Østfold som skulle være radioen for fylket og skulle skape Østfoldidentitet, har redusert seg selv til en Fredrikstadradio med enkelte - men sjeldne - oppdagelsesreiser ut i de øvrige delene av fylket.
"sa" spør på lederplass hva vi skal med Østfoldidentitet når Østfold om få år skal forsvinne inn i en større region.
Kanskje gjør en slik sammenslutning Østfoldidentiteten viktigere enn noen sinne. I en storregion vil Østfoldbyene og småstedene drukne og bli borte. Det som nå er sentrum, vil bli utkant. En levende Østfoldidentitet kan vise seg nyttig når interessene til regionene i det tidligere fylket skal ivaretas.
Derfor bør man ikke gripes av apati og legge arbeidet for en mer bevisst Østfoldidentitet på hylla, men tvert i mot mobilisere fornyede krefter.

Ingen kommentarer: