fredag 1. februar 2008

Bør ”Karbitten” vernes?

Sarpeliv.no har innbudt til diskusjon om hva som er Østfolds styggeste bygning. Nå har debatten sporet av, og blitt en diskusjon om stygge bygg i Sarpsborgdistriktet.
Flere misliker Smelteverket – eller "Karbitten", som var det opprinnelige navnet. En vil jevne det med jorda, og får støtte av flere. Og en annen peker på at ”Noen ting må bare vekk, sånn som gamle rustne russiske atomubåter i Murmansk og “Kærbitten” i “Særp”. ”Ut med “Kærbitten”, er hans klare votum.
En som reiser mellom ”Særp og Freksta´” på østsida av elva, synes det er trist å komme opp Gatedalen og ”skue over det gamle, rustne, brannskadde Smelteverket” - ” vårt eget Tsjernobyl”, som han kaller det. ”
Mens en som er mildere stemt, håper at eierne fortsetter med den forskjønnelsesprosessen de har startet. Vedkommende vil ha høye trær som kan skjule noe av det styggeste og dempe den ”visuelle forurensningen”.
Tubus, Kokeri’ på Greåker, Sefagården og. Folkets Hus er andre bygninger som får gjennomgå. Felles for dem - med unntak av Folkets Hus - er at de er bedriftslokaler.
I industribyen Sarpsborg er det altså liten respekt for de historiske restene etter de arbeidsplassene som har gitt folk i distriktet tak over hodet og brød på bordet.
Helt fraværende er respekten likevel ikke.
En av bloggerne har skjønt at ”Kærbitten” representerer interessant industriarkitektur og mener at ”deler av den bør fredes”.
Og det har han rett i.
Ny vin i gamle sekker er for så vidt greit, men bygningsmassen på ”Karbitten” har utvilsom historisk interesse som den nye virksomheten ikke bør forringe.
Hvor er vernemyndighetene?

Ingen kommentarer: