torsdag 14. februar 2008

306 år siden Borregaard hovedgård gled ut i Fossen

Denne kista var alt av gods og gull Jens Wenersen på Borregaard hovedgård fikk med seg da han natten mellom 14. og 15. februar 1702 måtte rømme hals over hodet i bare nattøyet for å berge livet da gården hans forsvant i leirmassene ved Sarpefossen. Kista befinner seg på Borgarsyssel Museum. Klikk på lenken i kildehenvisningen og se Riksarkivarens orientering om katastrofen.

Kommende natt er det 306 år siden Borregaard hovedgård raste ut i Glomma. Katastrofen skjedde natta mellom 14. og 15. februar 1702. Det var leirgrunnen som gav etter. Ute var det grisevær med blåst og regn. Det hadde regnet i lange tider.

Godseier Jens Wernersens frue, Margrethe, skulle nettopp til å føde. Da jordmora med følge kom ved 11-12-tiden om kvelden, fikk hun se at grunnen under husene var i ferd med å revne og gli ut. Låven falt allerede sammen.

Herskapet, barna og tjenerne ble varslet i all hast. Og alle kom seg ut. I bare nattøyet. Skjønt godseieren selv fikk på seg slåbrok og tøfler. Den gravide fru Margareth ble båret ut i et laken. Alt de fikk med seg, var en kiste med noe sølv og viktige dokumenter. Den står i dag på Borgarsyssel Museum mens dokumentene er i Riksarkivet,

Mens herskapet og barna kom seg vekk fra stedet, prøvde de tjenerne som ikke fulgte dem, å slippe løs de om lag 200 dyra. Det endte med katastrofe. Plutselig løsnet leirmassene, og bygninger, mennesker og dyr fulgte med raset og havnet under leirmassene og i vannet. 1,2 millioner kubikkmeter leiremasse og stein forsvant ut i fossen. Alle dyra døde – bortsett fra en okse som ble reddet på mirakuløst vis.

15 mennesker omkom. Blant dem nesten alle tjenerne. Jens Wernersens sønn Niels, som kalte seg Werenskiold, fortalte senere at ”fæpiger” ble funnet hengende i kuklavene fra fjøsbygningen.

I tillegg til hovedbygningen og uthusene forsvant tre kverner og to sager på Borregaardsiden ut i fossen.

På Hafslundsiden raste det også , men der slapp de lettere fra det. Der ble to sagbruk tatt av raset, og to andre ble totalt ødelagt. Et kvernhus med fire mann ble feid av gårde, og store stabler med stokker og skurlast ble revet med av flomvannet og jordmassene.

Jens Wernersen og de som var sammen med ham, reddet seg omsider over til Hafslund gods hvor broren hans, Niels, bodde. Påkjenningen ble for stor for Margrethe. Barnet hun fødte dagen etter katastrofen, var dødt.

Kilde: Riksarkivets nettside
w

Ingen kommentarer: