torsdag 21. februar 2008

Dokumentasjon av Østfolddialektene

"Dialekten endres" skriver Sarpsborg Arbeiderblad med henvisning til et foredrag Per Egil Hegge holdt på Østfoldkonferansen i slutten av januar.
Det er ingen stor nyhet. Språket har alltid vært i forandring. Det nye er at endringene nå skjer hurtigere enn noen gang tidligere.
Språk er kultur. Ikke bare et praktisk kommunikasjonsredskap. Når vi ikke kan bevare, må vi dokumentere. Det er den måten språket kan "bevares" på.
"sa" bruker ordet "Østfolddialekten". Den finnes trolig ikke. Det er markant forskjell på dialektene ved nedre del av Glomma og de vi finner i bygdene i indre Østfold. I nordlige og indre deler av fylket, har språket f.eks. diftonger. I nedre Glommaområdet derimot detter "løvet ned på stenæne og leræ der møræne er".
Østfold har altså flere dialekter. Og dessuten diverse sosiolekter; språkvarianter som følger de sosiale skillelinjene. Slike sosiolekter er spesielt tydelige der det er "forskjell på folk". F.eks. i Sarpsborg hvor arbeidere, funksjonærer og andre borgere har hver sine språklige særgenheter. Disse særegenhetene er sterkt truet av sosial utjevning og påvirkning fra media.
Vi får håpe at fylkets kulturmyndigheter allerede er i gang med å samle inn og dokumentere det genuine østfoldmålet som er igjen. Hvis ikke bør arbeidet settes i gang snarest. Det er allerede i seneste laget.

Ingen kommentarer: