onsdag 20. februar 2008

Borregaardspipa er industrikultur

Foto: Kow d.e. 080308 ©
Klikk på bildet og se større versjon.

Bildet viser pipene på Borregaard i kveldsstemning lørdag 8. mars 2008. Den gamle pipa er industrikultur og bør bevares. Bevaringsmyndighetene bør se nærmere på den "utrangerte" industribebyggelsen i industribyen Sarpsborg. Har de tatt initiativ til å ta vare på det som bør bevares? Det er formålsløst å synge klagesanger i etterkant.

Borregaardspipa er ikke bare et landemerke. Den er kultur. Industrikultur.

Når den nye pipa ikke er lik den gamle, skyldes det at utviklingen har gått sin gang. Altså er den gamle pipa et minnesmerke for sin tid. Sin teknologi. Sin byggekunst.

Det blir alt for dyrt å bygge den om slik at den tilfredsstiller dagens krav, sier infodirektøren.

Ja, det gjør vel det. Og jeg har forståelse for at ikke alt gammelt kan bevares, men noe står mer sentralt i historien om industrieventyret ved Sarpefossen enn annet. F.eks. pipene.

Egentlig er det ikke den pipa som nå står for fall som primært burde vært tatt vare på. Det er de pipene som allerede er borte, men nå er det altså den som fortsatt står der. Det bør den få lov til å fortsette med. Ved siden av den nye.

Og hva med den bebyggelsen på Borregaardsområdet som blir utidsmessig og upraktisk - og ubrukelig - etter hvert? Blir den også bare revet?

Er kulturmyndighetene over hodet inne i bildet, når denne hjørnesteinsbedriften i Sarpsborgmiljøet, ønsker å endre ansiktsuttrykk for å framstå som mer up to date og effektiv?

Jeg etterlyser pietet når det skal skaffes plass til framskrittet. Mye av historien er tapt allerede. La oss tenke oss veldig godt om før vi kvitter oss med det som er igjen.

Ingen kommentarer: