fredag 1. februar 2008

Sarpsborg trenger næringsarealer

Det er fint at myndighetene verner dyrka og dyrkbar mark. Der skal vi dyrke den maten vi skal leve av.
Men vi skal også ha industri og handel og annen virksomhet. Det skal vi også leve av. Og også denne virksomheten må ligge et sted.
For at skadene skal bli minst mulige, bør næringsområdene ligge der det ikke passer å dyrke mat. For eksempel p.g.a. forurensning.
Dessuten bør næringsområder ligge nær kommunikasjonsårene. Det motvirker forurensning i form av unødvendig trafikk og transport.
Når fylkeslandbruksstyret og fylkesmannen sier nei til næring langs E6, skjønner jeg at ordfører Engsmyr fortviler. I går var det møte mellom partene, men det førte ikke til noe.
- Vi var innstilt på et kompromiss, men motparten ville ikke fire på noe som helst. Jeg vet ikke hvorfor de møtte, sier ordfører Engsmyr til ”sa”. Han mener at det fire timer lange møtet var bortkasta tid.
Skal kommunens klargjøring av næringsarealer holde tritt med behovet , er det ikke mer enn tida og vegen. Alternative områder henger ikke på trær.
Anne-Kari Holm fra Senterpartiet er leder for fylkeslandbruksstyret. Hun sier at det ikke har noe å tilby kommunen før fylkets arealstrategi er avklart. Antakelig om et år.
- Alle kommuner vil ha næringsområder, og særlig langs E6 og E18, sier hun til ”sa”.
- Vi må se all arealbruk i fylket i sammenheng. Da kan vi ikke la enkeltkommuner binde oss. Det burde Engsmyr og Sarpsborg selv ha skjønt, mener hun.
Det er klokt å se ting i sammenheng, men det må ikke føre til stillstand. Mens gresset gror, dør kua, heter det. Det er et ordtak som senterpartisten Holm burde forstå.
Kommunen planlegger nå neste skritt. La oss håpe at den finner en løsning. I motsatt fall kan den lett komme i en bakevje. Det kan det nok være noen som ønsker. Men det er ingen tjent med.

Ingen kommentarer: