fredag 31. oktober 2008

Hafslundparken - en perle



Foto: Kow d.e. 120708 ©
Klikk på bildene for å se større versjon


Over: Lukk opp porten og gå inn. Hafslundsparken er verdt et besøk.

T.v.: Hafslundparken har majestetiske trær, grønne idyller og interessant fugleliv.



Den delen av Hafslundparken som ligger på sørsiden av hovedgården, er åpen for alle.
Mange går der, men altfor mange gjør det ikke. Enten det nå skyldes at de ikke har fått opp øynene for idyllen, eller fordi de tror at det ikke er tillatt.
I min barndom, for ca 60 år siden, lekte vi i parken. Cowboy og indianere, skurker og politi og oppdagelsesreisende som kjempet seg gjennom urskogen.
Den delen av vegetasjonen som lå nærmest Karbiden, tålte litt kraftig lek, men ble vi for hardhendte mot trærne når vi plukket hasselnøtter langs gjerdet fra stallen og nedover, hendte det at vi ble jaget. Men vaktholdet var lemfeldig, og snart var vi tilbake igjen.
Skjebringer og sarpinger skryter ikke av det de har. Hadde denne parken ligget et annet sted, ville den vært viden kjent. Hafslundparken er det vel nærmest bare de spesielt inviede som kjenner til.
Norge har ikke mange herregårder - og slett ikke gårder med så flott parkanlegg. Hafslundsparken er et særsyn. Langt flere burde få anledning til å vandre på stien mellom søyleraden av staselige stammer og under tunge trekroner, eller på mykt gress og mose, og se endene i kanalen og fasaner og påfugler i det grønne.
Men da må parken gjøres kjent - og merkes slik at ikke folk er kjørt forbi før de får sukk for seg.
Er det ikke noe som heter "Visit Sarpsborg"?

Ingen kommentarer: