onsdag 22. oktober 2008

Ta vare på Navestad skole



Foto: Kow d.e. 181008 ©
Klikk på bildene for å se større versjon.
Navestad skole er 100 år og må tas vare på.

Navestad skole har nylig fylt 100 år. Den må tas vare på.
Dagens barn og lærere må selvfølgelig ha lokaler som oppfyller kravene til en tidsmessig skole, men den opprinnelige delen av Navestad skole må bevares som det historiske minnesmerket den er, og ikke omskapes til det ugjenkjennelige og slik at den mister sin historiske verdi.
Trenger skolen utvidelse eller fornyelse, bør det skje ved påbygging eller paviljonger slik at det opprinnelige bygget blir bevart mest mulig uforandret.
Det er ikke så altfor mye igjen av skolene i det gamle Skjeberg. Hafslund gamle skole er revet, Borgen gamle skole er revet, Foss skole er revet - og muligens flere. Ise skole er øyensynlig ominnredet slik at både skolepreget og tidskoloritten er borte.
Gamle skolebygninger er historie og kultur. De skolene som nå er borte - og som Navestad skole heldigvis ikke har slått følge med - var ikke de skolene som overtok direkte etter omgangsskolen og bruksskolen på Hafslund, men var de første moderne skolene som Skjeberg bygde og tok i bruk da den satset på et bedre skoleverk i tiden omkring forrige århundreskifte.
Skolebygningene har ikke bare rommet generasjoner av vitebegjærlige og lærelystne skjebringer, men også vært arnesteder for lokal kultur og samlingssteder for sosial virksomhet. De er derfor ikke hvilke bygninger som helst.
Navestad skole er et klenodium som bør tas vare på. Det gjelder bare å innse verdien før bygningen er ødelagt eller borte.
Det finnes altfor mange eksempler i det gamle Skjeberg på at bevaring av historien og de verdiene tidligere generasjoner har bygd opp, ikke er noen selvfølge.
La oss håpe at man endelig har lært av fortidens forsømmelser.

Ingen kommentarer: