søndag 12. oktober 2008

Sparta er stjernen





Niklas Roest satte inn vinnermålet mot Stjernen og fansen kåret ham til "Star of the game"



Sparta Warriors-Stjernen 3-2



Sparta vant seriens viktigste kamp. For kampene mot Stjernen er alltid de viktigste. De må vinnes, og det klarte Sparta.
Det dreier seg ikke bare om ishockey, hegemoniet og lokalpatriotisme, men om stolhet, selvfølelse - og selvbevissthet. Det har betydning langt ut over de rent sportslige resultatene.
Enkelte peker nedlatende på at Sarpsborg har utnevnt seg selv til Hockeytown. Sarpsborg er Hockeytown. 3450 tilskuere og et utrolig trøkk på tribunen bekrefter det.
Her tør særpingæne slippe seg løs. Ja til og med "dumme seg ut". Noe som ellers er det farligste en særping kan gjøre.
Så Spartas prestasjoner på isen, topplassen på tabellen og videre suksess er viktig. For norsk ishockey, klubben, fansen og den jevne særping.
Du skal være litt av en intellektuell snobb, for ikke å se - eller erkjenne - det.
Gårsdagens kamp var et sportslig høydepunkt. Lagets iskrigere kjempet og vant. Det gav tre nye poeng og befestet plassen på toppen.
Fullt så lystelig var det ikke å se 2-poengkampen mot Frisk Asker tidligere i uka. Der var Sparta faretruende ofte sist på pucken. Laget var til tider stillestående og startet jakten på pucken først etter at Frisk hadde startet sine angrep. Når laget var i overtall, sløste det bort sjansene med klakk-klakk-klakk til Frisk hadde fått samlet seg i forsvar, og angrepene rant ut i ingen ting.
Laget har altså svakheter. Så pass opp. Tre scoringer på 33 skudd forteller at effektiviteten kan bedres.
Alminnelig psykologi forteller dessuten at et tilbakeslag vil komme. Sulten på å vinne, hver eneste fight og og hver eneste kamp, må opprettholdes.
Og på ny må jeg minne om at det er spillerne på isen som vinner kamper. De som sitter i utvisningsboksen er totalt unyttige. Fair play-statistikken er nesten like viktig som målstatistikken - og de to følger hverandre som egg og ansjos.
I kampen mot Stjernen scoret Göran Hermansson, Peter Ström og Niklas Roest. Den sistnevnte fikk prisen som ”Star of the game” av supporterne.
Stjerner er de alle sammen. Ja, Sparta er stjernen i norsk ishockey - akkurat nå. Sørg for at det varer sesongen ut.
Noen og en hver av oss er sultne på edelt metall.

Ingen kommentarer: