fredag 10. oktober 2008

Oscar Torps kasse

Klikk på bildet for å se større versjon

Kay Olav Winther d.e. overleverer Oscar Torps kasse til Arbeiderbevegelsens Arkiv ved arkivets leder Knut Einar Eriksen (t.h.). Nedenfor t.h.: Oscar Torp.

Da Oscar Torp var 14-15 år gammel, ble han valgt til underkasserer av fagforeningen på arbeidsplassen sin. Han skulle bl.a. kreve inn medlemspenger og levere ut kvitteringsmerker.
Da han kom hjem til moren og fortalte dette, sa hun at han måtte ha noe å ha merkene og pengene i. Familien var fattig og eide ikke mye, men hun gav ham en tom, liten finérkasse som det hadde vært sigarer i. Den brukte han.
Mange år senere fikk jeg den kassa av søsteren hans, og jeg har oppbevart den som det klenodiet den er.
Nå fant jeg imidlertid tiden inne til å overlate Oscar Torps kasse til Arbeiderbevegelsens Arkiv.
Oscar Torp som begynte sin fagpolitiske løpebane som underkasserer for fagforeningen, ble en betydelige mann i det norske samfunnet. Han hadde flere framtredende faglige og politiske verv i Skjeberg, Sarpsborg og Østfold, han var i mange år formann i Det norske arbeiderparti, han ble stortingsrepresentant og statsråd, og tilslutt statsminister, og han ble stortingspresident og fylkesmann. Som fylkesmann fikk han imidlertid aldri tiltrådt. Han døde i 1958. Nærmest som en symbolsk handling, døde denne framtredende representanten for arbeiderbevegelsen på 1. mai.
Det står en minnestein med relieff av Oscar Torp i Statsminister Oscar Torps vei på Hafslund. Steinen står der arbeiderbrakka "Fayes Minde" lå. Der vokste Oscar Torp opp.
Den 9. oktober 2008 leverte jeg Oscar Torps kasse til Arbeiderbevegelsens Arkiv slik at den kan bli tatt vare på for framtiden.
Gaven ble tatt i mot av arkivets leder, historikeren Knut Einar Eriksen. Begge hans foreldre er fra Sarpsborg hvor han fortsatt har familie. Eriksen tilbrakte mye tid i Sarpsborg som barn, og har mange barndomsopplevelser fra sine opphold her. Han snakker med varme om sin familie, om byen og sine glade minner herfra.
Kassa til Oscar Torp er dermed overlatt i trygge hender.

Ingen kommentarer: