lørdag 14. mars 2009

Tune prestegård utsatt for hærverk

Foto: Kow d.e. ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Tune prestegård et et praktbygg. Likevel får det stå og forfalle. Det er både uforståelig og uforsvarlig. Nå har bygningen vært utsatt for hærverk.


Bildet tilhører Sarpsborg kommunes bildesamling og må ikke benyttes uten tillatelse fra rettighetshaveren

Dette bildet som er tatt rundt 1970, viser hvilken staselig bygning Tune prestegård har vært og kan bli. Sarpsborg kommune bør ta ansvar, kjøpe eiendommen sette bygningen i stand.

Tune prestegård har vært utsatt for innbrudd og hærverk, kan sa.no fortelle.
Det var vel egentlig bare et spørsmål om når det skulle skje.
Huset har fått stå og forfalle, og i mediene er gården framstilt som noe som det kanskje ikke er verdt at kommunen sikrer seg og tar vare på.
Politikerne har heller ikke vist den store entusiasmen.
Da koster det kanskje ikke så mye overveielse for uvettige ungdommer uten begrep om historiske verdier, å ta seg inn og ødelegge ytterligere.
Jeg unnskylder ikke ungdommene. De bør få seg en lærepenge.
Men de som har latt – og lar – gården stå og forfalle, er også å bebreide.
De som har ansvaret, men lar et lokal- og kulturhistorisk klenodium som dette stå uten tilsyn og nødvendig sikring, har utvist høy grad av nonsjalanse og likegladhet.
Episoden bør få dem til å tenke seg om.
Mitt råd er, som tidligere nevnt, klart: Sarpsborg kommune bør sikre seg eiendommen, og fylkeskommunen og Staten bør bidra økonomisk til kjøpet og til å få satt eindommen i stand.
Å la tiden gå og eiendommen forfalle videre, er også en form for hærverk.
Se tidligere innlegg om saken ved å klikke på lenkene: Ta vare på Tune prestegård (7. mai 2008), Tune prestegård forfaller (23. juni 2008) og Ta vare på Tune prestegård! (13. februar 2008).

Ingen kommentarer: