fredag 13. februar 2009

Ta vare på Tune prestegård!


Foto: Kow d.e. ©
Klikk på bildene for å se større versjon
Personer som arbeider med fagopplæring, vil restaurere Tune prestegård slik at gården settes i stand og lærlingene får sin opplæring.

Opplysningsvesenets Fond vil selge Tune prestegård. Gjerne så raskt som mulig og uten tanke på konsekvensene.

Det er en dårlig idé, mener Kjell Strømnes som forteller til SarpsborgAvisa at han vil bruke gården til et sted hvor lærlinger kan få opplæring i en tid da bygningsindustrien sliter. Mens lærlingene lærer, kan de rehabilitere bygningene.

Det er selvfølgelig en utmerket tanke, som både tar hensyn til opplæringsbehovet og behovet for å ta vare på kulturskatter som for eksempel prestegårder som tiden har løpt i fra.

Men Opplysningsvesenets fond er bare så måtelig begeistret. «Vår oppgave er å skaffe boliger til prester i den norske kirke. Boliger som ikke tjener dette formålet vil bli solgt,» skal de ha svart initiativtakeren.

Her må Sarpsborg kommune på banen for å hindre at dette utmerkede initiativet renner ut i sanden fordi de som er satt til å styre med kirkegodset på fellesskapets vegne ikke makter å tenke ut over kroner og øre.

Prestegården har en takst på 5,5 millioner kroner. I et vanskelig marked er den kanskje verd 4,5 millioner. Kommunen bør ta kulturelt ansvar, kjøpe gården og sørge for at den blir restaurert i samsvar med gårdens antikvariske forutsetninger, men likevel slik at den etter restaureringen kan tjene som fest- og møtelokale for byens myndigheter og befolkning.

Kommunens utgift bør ikke bli så stor. Etter som fylkeskommunen har ansvaret for den videregående opplæringen, og dessuten ansvar for kulturbevaring, bør den yte tilskudd til anskaffelsen og bidra med nødvendige materialer til opplæringen – altså rehabiliteringen. NAV bør også legge midler i potten.

Hvis kommunen nå svinger seg på hælen og sørger for at dette ikke bare blir et luftslott, vil det være helt i tråd med tanker som vi selv tidligere har luftet her på SarpsborgNotater. Klikk på lenken Tune prestegård forfaller og se tidligere innlegg.

Ingen kommentarer: