og må ikke brukes til kommersielt formål uten rettighetshaverens tillatelse.
Klikk på bildet for å se større versjon.
Det var ikke bare Roald Amundsen som reiste på "polferder". Mange sarpinger gjorde jevnlig slike utflukter.
Den 14. juli hadde "sa" bildet ovenfor på siden med bilder "Fra gamle dager".
Disse to sarpingene - Thorstein Thormodsen og Einar Eriksen - ble fotografert da de var på besøk i Fredrikstad en gang på 1930-tallet, forteller avisa som også kan opplyse at det bak på bildet står: "Før det ble VM i Sarpsborg".
Hva det betyr, vet vi ikke, bekjenner avisa som lurer på om noen av "sa"s lesere kan oppklare saken.
Det er trolig ikke så vanskelig, så "sa" har ventelig fått mange svar allerede, men vi unner oss en liten oppklaring og et nostalgisk tilbakeblikk her også.
"VM" er ganske sikkert en forkortelse for "vinmonopol".
I mange år måtte sarpinger som ville handle på polet, reise til Fredrikstad for å få utrettet slikt ærend. Noen reiste alene, gjerne med toget - eller med egen bil, for dem som var så heldig å ha det. Andre slo seg sammen og dro av gårde på organiserte polturer. I fritiden eller i arbeidstiden.
Da jeg tidvis jobbet på "Karbitten" og Hafslundskaia på 1950-tallet, stiftet jeg bekjentskap med fenomenet.
Mot slutten av uka kunne den av Karl Andersens lastebiler som hadde som oppdrag å ta seg av transporten inne på fabrikkområdet på "Karbitten", bli borte. Det samme ble en eller flere av arbeiderne. Når bilen kom tilbake, var det liten tvil om hvor den hadde vært. Varene ble fordelt og stukket unna. Alle visste hva som foregikk.
Denne trafikken var ikke å sammenlikne med gauking. Man hjalp hverandre i "nøden" og bare polet tjente på salget. Turene og innkjøpene var å betrakte som en vennetjeneste.
På Hafslundkaia organiserte både de regulære stuerne og tilfeldig innkalte mannskaper polferder.
Bestillinger ble opptatt, penger gikk fra hand til hand, og noen kjørte av gårde.
På kaia jobbet en mann som ble kalt "Island".
"Og du Island, skæ vel ha e' flaske "Ettui" som vanlig?" spurte han som hadde ansvar for innkjøpslista.
Og "Ettui" skulle "Island" ha.
Om han ikke visste bedre, eller om det var en slags spøk stuerne i mellom er usikkert, men når "polfarerne" kom tilbake fikk "Island" sin "Eau de vie" - som han altså kalte "Ettui" så lenge jeg jobbet der, og jeg var der flere somre på rad.
Så "VM i Sarpsborg" som det står på bildet, var nok ikke noe verdensmesterskap. Det var med ganske stor sikkerthet vinmonopolet som sarpingene lenge måtte til Fredrikstad for å besøke.
Men så fikk Sarpsborg - til Fredrikstadkjøpmennenes store ergrelse - sitt eget vinmonopol og polferdene gikk over i historien.
Men ennå finnes det ganske sikkert mange sarpinger som har reist på "polferd" til Fredrikstad, og som kunne fortelle både det ene og det andre fra denne tiden.
Dette er en tid og et stoff som "sa" med fordel kunne gjøre et dypdykk i.
2 kommentarer:
Koselig historie om polferder. Nå for tiden tar vel mange sarpinger polferder til Strömstad istedet for Fredrikstad:-) Det er moro med gamle historier om hvordan det foregikk för i tiden. I Skjeberg (Stasjonsbyen) har vi hatt mange bygdeoriginaler med artige "navn" opp gjennom åra (og vi har vel noen nå også) og historiene om disse fortelles heldigvis fremdeles. De er en viktig del av kulturen i en liten bygd. //Nora (enig med deg at SA gjerne kunne ta et dypdykk i dette. SA er sörgelig tynn nå for tiden og inneholdet er vel ikke til å skryte av så litt lokalhistorie hadde passet ypperlig)
Ja, i dag går polferdene til Strömstad. Ellers er klengenavn en kultur jeg er oppttatt av. Jeg vet jo om en del, på Hafslund hvor jeg bodde og har familie, ellers i Skjeberg, i Sarpsborg og i Tune. Oppnavn eller klengenavn forteller mye - både om enkeltpersoner og omgivelser. Kjenner du til noen slike navn med tilhørende forklaring som er knyttet til "skjebringær", så la meg gjerne høre om det. Kanskje det vekker til live minner hos meg. Dessuten lærer jeg gjerne noe nytt.
Legg inn en kommentar