fredag 21. august 2009

Raymond til Sarpsborg 08?


Raymond Kvisvik: Brann, FFK - Sarpsborg 08?

Det får bli litt sarpefotball i dag også. For nå er Raymond Kvisvik ledig på markedet. Bør han komme til Sarpsborg og spille på hjemmebane?
Jeg utelukker ikke Sarpsborg 08, sier han til sa.no og nører dermed opp under debatten.
I fjor talte jeg varmt for å få Raymond til hjembyen. Da vendte han ryggen til. I år ville jeg drøftet noen flere betingelser hvis jeg satt i sarpelagets styre og skulle forvalte pengene på beste måte.
For det Raymond er misfornøyd med i kontraktsforslaget i Fredrikstad, er at det ikke er langsiktig nok. Han vil ha 2-årskontrakt og garantier for engasjement i framtiden.
Raymond Kvisvik er snart 35 år. Hans karriere som aktiv spiller går mot slutten.
Det Sarpsborg 08 må spørre seg om er: Hva kan han bidra med som spiller i et par-tre år framover? Hva kan han bidra med utenfor banen - i dag og i framtiden? Og hvordan står denne formodede innsatsen i forhold til utgiftene? Kunne de samme pengene gitt bedre utbytte om de ble brukt på en annen måte?
Her må sarpelaget tenke rasjonelt - og kynisk.
Klubben kan ikke være redningsplanke og pensjonsforsikring for Raymond. Det får Brann og FFK ta seg av.
Sarpeklubben har kun et mål: Sportslig suksess. Dvs. god underholdning som etter hvert betaler seg sjøl fordi folk kommer for å se på.
Kan Raymond bidra til det? På kort sikt? På lang sikt?
Kan han overta etter Conny Karlsson?
At han har de sportslige forutsetningene er jeg ikke i tvil om. Men har han de personlige?
Kan han finne sin plass som likemann - eller primus inter pares - i et ungt og uferdig team som rekrutteres fra grasrota?
En primadonna som i kraft av sitt navn og sine tidligere bravader passifiserer unge, uferdige spillere, er det siste Sarpsborg 08 trenger.
Å jobbe i en fotballklubb innebærer å disponere menneskelige og økonomiske ressurser optimalt. Og med veloverveid kløkt og nøkternhet.
Erfaringene forteller at dette kanskje ikke er Raymond sterkeste side. Har Sarpsborg 08 et apparat som kan dra nytte av Raymonds sportslige kvaliteter på og utenfor banen, men som skjermer ham fra oppgaver som krever økonomisk edruelighet og systematisk planlegging og arbeid?
Raymond er sarping, men har gjenkjøpsrett på huset FFK-fansen bygde til ham i en annen kommune. Østfold er et overkommelig fylke, men har han planer om å bli sarping igjen? Er han langsiktig? Og stabil?
Hva sier Brann og FFK om erfaringene?
Jeg var sikker i fjor, men langt mer usikker i år - både når det gjelder pengebruken og det sportslige utbyttet. For ikke å snakke om hva Raymond kan yte når han må bytte ut kortbuksa med "grilldressen".
Sarpsborg 08 bør eventuelt ikke binde seg til for mye. Jo flere løse ender, desto større mulighet til å løsne bådene hvis Raymond ikke svarer til forventningene.
Kynisk?
Ja. Og slik må det være.
For Raymond må det bli ett fett om han fortsetter i FFK eller spiller i Sarpsborg 08. 1. divisjonsspill neste år blir det under enhver omstendighet.
Vil han spille i eliteserien kommende sesong, må han se seg om etter en klubb utenfor fylket.
Den tanken har nok streifet Raymond også.
Fotball forstår han seg på.

Ingen kommentarer: