tirsdag 4. november 2008

Stort øyeblikk på Sarpsborg stadion

Slik skrev sprinteren Herb Mc Kenley (øverst) navnet sitt i autografboka mi på Sarpsborg stadion under Olavslekene i 1950.

På bloggen Sport hele uka skriver Petter Kalnes om Herb Mc Kenley - den raskeste mannen som har løpt på Sarpsborg stadion.
Egentlig er det Sarpsborg stadion som friidrettsarena Kalnes skriver om, men la oss holde oss til omtalen av Herbert «Herb» Mc Kenley i denne omgangen.
En storhet av en sprinter fra Jamaica på 40- og 50-tallet. I to OL på rad, i London i 1948 og i Helsingfors i 1952 – tok han sølvmedalje. I Helsingfors attpåtil to, nemlig på 100 og 400 meter, kan Kalnes fortelle.
Først i sin siste olympiske start vant Mc Kenley sin velfortjente gullmedalje som en av fire jamaicanere på stafettlaget som løp 4 × 400 meter.
I 1950 var storheten Mc Kenley selve trekkplasteret under et av mange friidrettsstevner med internasjonal deltakelse på Sarpsborg stadion, opplyser Kalnes. Eksotiske «Herb» imponerte enormt, og tiden 10,4 på 100 meter var fantastisk bra. Herbert Mc Kenley hadde for øvrig to år før Sarpsborg-besøket verdensrekorden på 100 meter. At tiden da var 10,3, sier alt om hvor gode forholdene på Stadion var – også for friidrett, ikke bare for fotball.
Jeg var på Sarpsborg stadion den dagen Herb Mc Kenley løp. Ikke bare det: Jeg var på indre bane, og ved hjelp av Kjell Mangseth fikk jeg hilse på Mc Kenley. Og jeg fikk autografen hans i autografboka mi!
Jeg fikk autografene til mange andre av verdens beste friidrettsutøvere på den tiden også – for eksempel spydkasteren Bud Hell som skrev på samme side som Mc Kenley.
Det var store øyeblikk for en 13 åring.

Ingen kommentarer: