mandag 10. november 2008

Eventyrlig ordfører


Foto fra Sarpsborg kommunes nettside.


Ordfører og eventyrforteller Jan O. Engsmyr i finpuss og med ordførerkjede.




Jan Engsmyr er slik en ordfører skal være - myndig, men ikke egenrådig, seriøs, men ikke kjedelig.
Jan Engsmyr byr på seg sjøl.
Han er ikke redd for å gjøre det som er uvanlig, og begrenser seg ikke til å gå i stier og tråkk som andre har gått opp tidligere.
Han tør å "dumme seg ut" og bli utsatt for kritikk fordi han er utradisjonell.
Derfor leser han eventyr for ungene.
Ikke bare for egne barnebarn i skjul av hjemmets fire vegger. Nei, han tar på seg ordførerkjedet og leser eventyr i barnehagene i full offentlighet.
Slik skal en ordfører være.
Å fortelle eventyr er forøvrig en særpespesialitet.
Nei da, det dreier seg ikke om å la fantasien løpe løpsk, men om å fortelle folkeeventyr slik at noen bryr seg om å høre på.
Jeg minner om Bjarne Bøe. Han var riktignok fra Skjeberg, men vel en saping etter nye grenser og ny forståelse av begrepet.
Så ordfører Engsmyr trer inn i en tradisjon.
Det er det jeg sier: Særpingæne får det tel.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jepp, Engsmyr er en likandes kar og helt sikkert hovedforklaringen på Aps stadig bedre valg som nå har kulminert med et klart flertall (!) i bystyret! Han utviste en ubyråkratisk holdning da han sikret E6-hotellet, Storbyen og trafikkstasjonen rundt årtusenskiftet. Men de siste årene har det blir klart for stadig flere at byen har sovet i timen med tanke på kultursatsing, byutvikling og turisme, og her kan ikke ordføreren gå fri for kritikk. Når Sarpsborg etter enkeltes påstander er den eneste av landets 20 største byer uten et kulturhus forteller det om en by hvor rådmann og LO kanskje har hatt usunt mye makt på bekostning av mer visjonære krefter.