Blir det noe av sciensesenteret? Eller klarer kortsynte politikere og et lite framtidsrettet næringsliv å forpurre planene?
Det populærvitenskaplige opplevelsessenteret som er planlagt på Grålum, burde få støtte fra alle hold.
I stedet er planen møtt med en uforståelig likegyldighet. Og skepsis.
Sarpsborg ligger sentralt i Østfold, og et senter her vil kunne nåes, og bli brukt, av alle barn, unge og voksne i fylket.
Store deler av den øvrige befolkningen på Østlandet vil også naturlig "sokne til" senteret.
Det er all grunn til å tro at et slikt populærvitenskaplig senter, raskt vil vise seg å være en uvurderlig ressurs for utdannelse og opplæring.
Isolert sett er 225-250 millioner kroner mye penger.
Når man vurderer hva samfunnet vil få igjen i form av kunnskap og ressurser til skole og utdanning i mange år framover, burde det være mulig å skaffe pengene.
Et godt utstyrt og drevet vitensenter er en investering i framtidig kompetanse.
Alle instanser med ansvar for utvikling og bruk av kompetanse, burde derfor bidra.
Det gjelder stat, kommuner og fylkeskommuner - og ikke minst næringslivet.
Ikke bare Sarpsborg kommune, men nabokommunene, og ikke bare Østfold fylke, men nabofylkene. For nytteverdien av et vitensenter, opphører ikke ved kommune- og fylkesgrensene.
Staten, Østfold fylke og Sarpsborg kommune har stilt penger i utsikt, men det er for puslete.
Vi håper at konferansen på Rygge flystasjon tirsdag vil få næringslivet ut på banen.
Men veldig optimistiske er vi ikke.
Næringslivet har en tendens til først å tenke kompetanse i det øyeblikket det trenger den. Det preger lærlingordningen hvor bedriftene burde gjort en langt større innsats, og det preger andre langsiktige satsninger på å skaffe fagfolk og på å heve kompetansenivået i befolkningen.
Vi er spent på om næringslivet denne gangen klarer å heve blikket og opptre samlet og noe mer framtidsrettet, for å bygge opp den kompetansen vi alle skal leve av.
2 kommentarer:
Spørsmålet er: Vil staten, les regjeringen, innse betydningen?
Svaret er nok nei.
Men hvorfor? Har ikke saken dyktige nok talspersoner? Eller skyldes det kanskje at fylkets stortingspartier og -politikere ikke klarer å samle seg om oppgaven, men synes at det er greit at Sarpsborg ikke får, når deres kommuner ikke har? Jeg ser at flere stortingsrepresentanter støtter ideen, men ikke kan love at deres partier vil stemme for bevilgning. Har de øvd nødvendig påtrykk på partiene sine, eller flyter de bare makelig med strømmen?
Jeg frykter at du har rett, men håper at du tar feil, og at Østfold-politikerne tar seg selv i nakken og går sammen om en offensiv.
Legg inn en kommentar