fredag 1. mai 2009

Vandaler på "Karbiden"

Foto: Kow d.e. ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Dette er ikke "ruiner", men historie, dvs. kultur, men nå har "Karbiden" , eller Smelteverket som fabrikken hette den siste tiden før den ble lagt ned, vært hjemsøkt av vandaler.

Den gamle karbidfabrikken på Hafslund er industrihistorie - og arbeiderhistorie.
I februat 2008 skrev jeg på denne bloggen innlegget Bør ”Karbitten” vernes? hvor det bl.a. heter:
"I industribyen Sarpsborg er det altså liten respekt for de historiske restene etter de arbeidsplassene som har gitt folk i distriktet tak over hodet og brød på bordet. ... Ny vin i gamle sekker er for så vidt greit, men bygningsmassen på ”Karbitten” har utvilsomt historisk interesse som den nye virksomheten ikke bør forringe. Hvor er vernemyndighetene?"
Nå har ukjente vandaler fulle av energi og ødeleggelseslyst besøkt det som er igjen av den gamle bedriften og ødelagt vinduer og hus i tillegg til at de har demolert flere arbeidsmaskiner som stod på området. Også andre firmaer på stedet har fått eiendom ødelagt.
"Det er gjort skader for mellom 200.000 og 300.000 kroner, minst. Dette er ingen vanlige guttestreker," sier Tor-Henning Stene til sa.no.
Vaktselskapet som overvåker området om natta, har ikke lagt merke til noe mistenkelig. Skadeverket har derfor trolig skjedd onsdag ettermiddag eller kveld.
Gjennom mange år har ungdommer hatt tilhold på området, men Smelteverket Eiendom har ikke opplevd det som noe stort problem. Ungdommene har aldri ødelagt noe. Den siste måneden har vi dessverre hatt noen tilfeller av ruteknusing og tagging på området, men langt fra slike ødeleggelser som vi opplevde nå," sier Stene som håper at foreldrene er våkne og følger med på hva de unge driver med.
Slik vandalisme som vi hører om her, er meningsløs. Det ser ut til å være ødeleggelse for ødeleggelsens egen skyld.
Slike negative elementer finnes. Det er noe man vet - og må ta hensyn til.
Verneverdige bygninger og utstyr må derfor tas vare på.
Vi håper at politiet finner de skyldige slik at de kan bli stilt til ansvar.
Samtidig bør vernemyndighetene kobles inn for å foreta en vurdering av de gamle bygningenes historiske interesse, og av hva som bør gjøres for å sikre et unikt og verdifullt stykke industrikultur før det er for sent.
Hvor er fylkesmannen?
Og hvor er Borgarsyssel Museum?

Ingen kommentarer: