mandag 11. mai 2009

Er Sarpsborg nedlagt?

Foto: Kow d.e. 090509 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Så å si helt utdødd. St. Mariegate sett fra torget lørdag 9. mai klokka 1730.

Når butikkene stenger, er byen tom. Ja, alle butikkene er ikke stengt en gang før folk forsvinner og bybildet består av tomme gater og tomt torv.
Storbyen var åpen. Tre-fire ungdommer stod utenfor inngangen til kjøpesenteret, en enslig mann gikk raskt over torget i blåsten og støvføyka, ellers var det tomt.
Dvs. noen ungdommer kom etter hvert ned St. Mariegate, og en og annen bil passerte, men ellers var det tomt og stille.
Ingen hadde noe å gjøre i sentrum. Ingen var på veg til noe eller fra noe. Bare tomt og øde.
Inne i kjøpesenteret var det noen kunder - eller potensielle kunder. Hvis da de som var der, ikke bare søkte ly mot den sure vinden. Og mot sandstormen på torget utenfor.
Ekspeditørene i de forretningene vi kikket inn i, hadde det rolig.
Det er naturlig at det store flertallet følger butikkenes rytme, men i en så stor by som Sarpsborg burde det være folkeliv i hovedgata og på torget til en hver tid. Trafikk fra og til.
At sentrum ligger øde, er bekymringsfullt.
Er Sarpsborg nedlagt?
Det heter at man tukter den man elsker.
Ansé dette innlegget som et dask av tuktens ris.
Eller i alle fall som et misbilligende grynt.

6 kommentarer:

Buster N sa...

Neiognei. Hva kan det komme av?

:-)

winther sa...

Hei, Buster.
Jeg ventet at du og andre som i likhet med deg har lidd den skjebne å høre til i avkroken ved elvas munning,skulle få vann på mølla av dette innlegget, men jeg kunne ikke la være å gi uttrykk for min kjærlige bekymring. Hva tror du er forklaringen, da? Eller hva sier kona di? Hun er særping, ikke sant?

Sarpefans.no sa...

Hva skal man gjøre i byen da? Utelivet begynner ikke før i 22-tiden grunnet de høye alkoholprisene. Konserter og kulturliv er det ikke noe av, fordi Sarpsborg er den eneste av de 20 største byene som ikke har kulturhus. Gå i byen fordi man bor der er det heller ingen grunn til, av 50.000 sarpinger bor bare 8.000 i gangavstand til gågata fordi en barrierering bestående av jernbanen, Glomma, E6 og hovedgårdene har ført til at de store boligområdene i Sarpsborg ligger mye lenger unna sentrum enn det som er vanlig i andre byer. Ergo: Sentrum er dødt og begravet mellom 16 og 22. Adios!

winther sa...

Jeg husker en by hvor trafikken selvsagt avtok betydelig når brutikkene stengte, men hvor det alltid var fotgjengere å se og kjente å treffe. Folk brukte byen - bl.a. til kommunikasjonsområde og sosial møteplass. Vi hadde nesten ikke restauranter. "Innestedene" var stort sett kinoene. Men dette var før byggingen av varehusene på Tunejordet. Og det var før varehuset ved torget. Men det var også før bilismen tok av for alvor. Man tok seg til sentrum med buss eller sykkel - eller man gikk. Til og fra Lande og Brevik. Til å fra Borgen og Hafslund og Hafslundsøya. Den "gamle tiden" får vi ikke tilbake, men det må bli mer "liv og røre". "Ghost city"-utviklingen må bekjempes og motvirkes med alle midler. Jeg for min del må nøye meg med å peke på og illustrere problemene for så å håpe på at lokale krefter tar de nødvendige takene.

Anonym sa...

Ja, Sarpsborg sentrum og gågate ble nedlagt i 1999 da Storbyen åpnet...

Anonym sa...

Godt sagt og er også en realitet i 2023