mandag 9. juni 2008

Göran Persson på Bildts grunn

Bildet er tatt av Svein Jacobsen og tilhører Sarpsborg
kommunes fotosamling. Det må ikke kopieres eller brukes
uten rettighetshaverens tillatelse.

Hafslund Hovedgård er en praktbygning som altfor få kjenner til. Hafslundgodset var i sin tid landets største jordbrukseiendom. Men fikk Göran Persson høre hele historien?

Sveriges tidligere statsminister Göran Persson, var i følge "SA" begeistret for Hafslund Hovedgård.
Men var det noen som tok seg bryet med å fortelle sosialdemokraten Persson om distriktets - og ikke minst gårdens - historie?
Jeg tenker ikke først og fremst på de herjingene våre svenske naboer i sin tid foretok på begge sider av Glomma. Hvordan de ødela Sarpsborg by og i løpet av årelange krigshandlinger bokstavelig talt plyndret og åt godseieren på Hafslund fra gård og grunn.
Nei, var det noen som fortalte ham om den rollen forfedrene til hans politiske opponent, Carl Bildt, har spilt for gården?
Bildtene fikk hånd om Hafslund omkring år 1600, forteller statsminister Jens Stoltenbergs svigerfar, Mentz Schulerud, i boka "Hafslund gods - Fra Otte Bildt til M. G. Rosenkrantz". Otte Bildt ervervet Hafslundgodset fra Tjostulf Bårdsen Rosensværd som hadde måttet sette gården i pant, og etter ham eide og drev sønnene Daniel og Jens Bildt Hafslund i tur og orden.
Tidlig på 1600-tallet erstattet Otte Bildt trebygningen på gården med en stor hovedbygning i stein. Men gården brant, og Peter Elieson oppførte i 1761 den nåværende bygningen, som i 1937 ble nennsomt restaurert under ledelse av arkitekt Arnstein Arneberg.
Sosialdemokraten Persson har m.a.o. oppholdt seg et par dager midt i den fornemme, konservative Bildtfamiliens historie.
Uten å vite det?

Ingen kommentarer: