søndag 6. juli 2008

Nok et stykke Sarpsborg revet

Bildet av Fritznerbakken i dag er tatt av Kay Olav Winther d.e. De øvrige bildene tilhører Sarpsborg kommunes fotoarkiv. Ingen av bildene må benyttes uten tillatelse fra rettighetshaveren.

Dette luftfotoet som Widerøe tok i 1962, viser hva Fritznerbakken var og fortsatt kunne vært med en pietetsfull bevarings- og restaureringspolitikk.



Slik så det ut på Fritzner-bakken ca 1960. Urban småhusbe-byggelse med sjarm og nærhet.

Klikk på bildet for å se større versjon

Og slik ser det ut i dag, etter at gravemaskinene har fått lov å ødelegge de små trehusene og grave opp hagene og bakgatene. Nå kommer det boligblokker her. Framskritt?

Det gamle Sarpsborg forsvinner. Bit for bit. Nå er bebyggelsen på Fritznerbakken borte.
Småhusbebyggelsen på Fritznerbakken rommet mye Sarpsborghistorie. Men så kom gravemaskinene.
De ansvarlige har nemlig ingen ting lært av fortidens fadeser.
Utbyggerne gnir seg i hendene, og politikerne øyner trolig ikke konsekvensene av det som skjer.
Derfor tillater de at de små husene, og boligmiljøene med intimitet og nærhet, blir utslettet til fordel for massiv bloggbebyggelse.
Og Sarpsborg mister miljø, historie - og sjel.
Sarpingene er så heldige å bo i en av de absolutt eldste byene i Norge. Historien har aldri sarpingene vist særlig pietet for. Eller interesse for å ivareta. I stedet for å gjøre den til sitt varemerke, legger Sarpsborg det "historiske" småbymiljøet i grus og bygger "moderne", sjelløse blokker. Eller "menneske-siloer" som onde tunger kaller dem.
Det er synd å se at byen på denne måten ødelegger "arvesølvet".
Bebyggelsen på Fritznerbakken på begge sider av Olav Haraldsons gate utgjorde sammen med Gleng det Sarpsborg som gjenstridig fortsatte sitt liv etter at Fredrik II bestemte at byen skulle flyttes. Etter at Sarpsborg oppstod som Fugl Fønix av asken i 1839, var denne tettbebyggelsen kjernen i bysamfunnet. Gleng med det vi i dag kjenner som Fritznerbakken, ble på mange måter hjertet i den nyoppvekte byen.
Navnet Fritznerbakken skriver seg fra familien Fritzner som spilte en betydelig rolle i byen på 1800-tallet. En av dem skjenket brennevin med utgangspunkt i Borregaards rettigheter, og brødrene Carl og Marius tok handelsborgerskap i 1851. De overtok Edmund Pellys kjøpmannsforretning og var store kjøpmenn i sin tid.
Fritznerbakken har også tidligere vært truet av - og utsatt for - rivekåte politikere og forretningsdrivende. I 1950 satte befolkningen seg massivt til motverge og demonstrerte mot sanering og blokkbebyggelse.


Slik reagerte byens borgere og beboerne på Fritznerbakken da stedet ble truet av "sanering" i 1950. "Sanere" betyr å gjøre sunn. Men hvem blir sunnere av at historien blir slettet?

1 kommentar:

Roger Larsen sa...

Dette burde du sende som leserinnlegg i SA ....

Roger