søndag 27. juli 2008

Husmannsplassene er borte

Foto: Kow. d.e. juli 2008 ©
Klikk på bildet for å se større versjon


Her er de sørgelige restene etter husmannsplassen Holtet på Hafslund. Holtet deler skjebne med de fleste andre husmannsplassene i Hafslundsskogen.

Hafslundsgodset hadde mange husmenn og husmannsplasser - både mellom hovedgården og grensa til Borge kommune, rundt omkring ved Donderskauen og i Hafslundskauen på nordsida av østre linje.
Et fåtall av dem er "restaurert", men dessverre til ugjenkjennelighet slik at de ikke lenger har noen verdi som historisk dokumentasjon
De fleste er borte. Så å si sporløst. Først fikk de lov til å forfalle. Så ble de jevnet med jorda.
Noen steder finnes noen ynkelige rester av grunnmur eller hustuft tilbake. Eller kanskje en trappehelle som på sin stillferdige måte forteller at det en gang tråkket strevsomme mennesker omkring der hvor det nå er kratt og villnis.
I min barndom bodde det folk i Hafslundsskauen. Da var det folk på Lerkerødbingen, Skofterudplassene og Tangen. Nå er bare Lerkerødbingen tilbake. At det bor folk der, er nesten i strid med naturens orden.
Hvorfor har ikke Hafslundskonsernet tatt vare på en eller et par av disse plassene i den stand de opprinnelig hadde?
Som minnesmerker over en forgangen tid og som dokumentasjon av fortidens sosiale forhold?
For å skjule dårlig samvittighet, skam og skjensel i håp om at minnet om de sosiale forholdene går i glemmeboka sammen med husene? Ute av øye, ute av sinn?
Eller som følge av manglende bevissthet om kulturelt ansvar, eller kanskje likegyldighet over for behovet for å dokumentere historien?
Eiendomsbesitternes historie er tatt vare på og grundig dokumentert. Heldigvis!
Men de eiendomsløses historie har ingen funnet noe behov for å dokumentere ved å bevare stedene hvor de levde sine liv og slet for å klare livhanken.
Slik er de eiendomsløse også blitt historieløse. Her som så mange andre steder.
Og nå er det for sent. Husene de bodde i er revet, og jorda som de slet med å brødfø seg på, er pløyd opp av moderne, tung redskap som har fjernet alle tegn etter fortidens bøyde rygger og såre hender.

Ingen kommentarer: