torsdag 10. juli 2008

Mr Shoppy: Driver tollvesenet politikk?

Foto: Kow d.e.
Klikk på bildet for å se større versjon

Salget av "tollfrie" varer ombord i Mr Shoppy er en torn i øyet på Tollvesenet - spesielt på avdelingssjefen i Fredrikstad. Men varene er fortollet. I Danmark.

Tollvesenet mener at de som driver Mr Shoppy har misforstått tollreglene.
Selv har det misforstått sin oppgave.
SA opplyser at tollerne jobber med å presisere regelverket for å stoppe salget. Hvis regelverket må presiseres – dvs. endres og strammes inn – for at salget på Mr Shoppy skal kunne stanses, betyr det at bestemmelsene ikke gir grunnlag for å stanse salget slik situasjonen er i dag.
”Forskrift om toll- og avgiftsfri bruk/oppbevaring av proviant som er medbrakt om bord i fartøy”, er med andre ord under revisjon skriver SA.
Hvis tollvesenet initierer skjerpede regler for å stanse Mr Shoppy, håndhever det ikke gjeldende bestemmelser, men arbeider for strengere bestemmelser.
Da driver det politikk!
Toll- og avgiftsdirektoratet hevder at det er blitt gjort oppmerksom på ”behovet for begrensning av adgangen til salg av ufortollet proviant i norsk farvann", og at ”salg av ufortollet alkohol og andre varer for ilandbringelse ikke er ønskelig på såkalt korte ruter”.
Ønskelig?
Hva som er ønskelig er en politisk sak. Ikke en sak for tollerne. Heller ikke for avdelingssjefen i Fredrikstad.
Det er derfor ikke eierne av Mr Shoppy som har misforstått, men tollvesenet og avdelingssjef Glenn Bjare Andersen.
Og underdirektør Per Kirknes i Tolldirektoratet. I en samtale med SA, foretar han en logisk salto mortale.:
Fergene får ikke kjøpe ufortollet proviant i verken Norge eller Sverige, men Shoppy kjøper sine varer i Danmark. Det er en praktisk problemstilling som ingen hadde tenkt på, sier underdirektøren. Dette er derfor ikke regulert ”godt nok” i regelverket.
Godt nok? Hvis ingen har tenkt på det, så er det vel ikke regulert i det hele tatt?
Det er m.a.o. tillatt. Men Tollvesenet ønsker at det skal være forbudt.
Dessuten kjøper vel Mr Shoppy fortollede varer?
Tollvesenet har derfor ikke noe å henge uniformslua på.
Likevel truer avdelingssjefen i Fredrikstad med store bøter hvis ikke Mr Shoppy slutter med salget straks.
Altså: Salget er ikke ulovlig, men tollvesenet liker det ikke, så hvis eierne av Mr Shoppy ikke straks slutter med det lovlige salget, skal de få klekkelige bøter når tollvesenet bare har fått endret reglene slik at det lovlige blir ulovlig.
For den slags trusler bør tjenestemannen i Fredrikstad få påtale av sine overordnede. Han bør også få beskjed om at han ikke skal prosedere saken i pressen, men ta den opp med rette vedkommende, altså rederiet. Og etter som han åpenbart ikke vet det selv, bør han bli fortalt at han som underordnet tjenestemann bør tie om saken så lenge eierne av båten er i dialog med den overordne myndigheten, Tolldirektoratet, om saken.
Høringsfristen for eventuelle innstramminger er 15. august.
Skulle Tolletaten få trumfet igjennom strammere regler, bør båteierne prøve saken for EFTA/EUs organer.

Ingen kommentarer: