tirsdag 30. juni 2009

Georg Fasting: 17 år blant de innfødte



Foto fra Trygve Vik: "Sarpsborg Høyere Almenskoles Historie 1858-1958"

Den høyere skolen i Sarpsborg har hatt flere profilerte ledere.
Den mest profilerte, og betydningsfulle, var trolig teologen og filosofen Georg Fredrik Christopher Fasting. Han var født i Bergen i 1837 og 36 år gammel da han gjorde sarping av seg. Han ble boende i Sarpsborg i 17 år, og var den som hadde ansvaret for å gjøre om byens realskole til middelskole.

Doktorgrad på pietismen
I 1883, altså mens han bodde i Sarpsborg, tok Fasting den filosofiske doktorgrad på avhandlingen "Til belysning av pietismen". Selv var han en "liberaler".
Fasting skrev flere bøker med pedagogisk og filosofisk tilsnitt, men også skjønnlitterære bøker.

Nøkkelroman om Sarpsborg
Som 24 år gammel student vakte han en del oppsikt med boka "Studier over studenterlivet i Kristiania" som han utgav anonymt, og mot slutten av sin tid i Sarpsborg utgav han nøkkelromanen "Et aar blandt de indfødte" på Cammermeyers forlag i Kristiania. Også den anonymt under merket "Thomas".
Men sarpingene - og spesielt de som mente seg omtalt - kom selvfølgelig raskt under vær med hvem forfatteren var.
"Et aar blandt de indfødte" er en roman med diktede personer, men boka avspeiler Sarpsborgsamfunnet og de kampene om livssyn og sosial rang som foregikk der på 1800-tallet.
En strid Fasting med sitt liberale livssyn og politiske oppfatning var en direkte del av.

Ikke den "rette tro"

I boka "Sarpsborg kommunale høiere almenskole gjennem 75år 1858-1933" skriver Gustav W. Oftedal at "Overlærer Fasting stod på et frisinnet religiøst standpunkt og arbeidet meget for en reform av skolens religionsundervisning. Han vilde ha det dogmatiske trengt tilbake for det etiske. Dertil kom at han i politikken tilhørte den liberale retning (venstrepartiet). I Sarpsborg rådde dengang pietismen grunnen, og høireavisen "Sarpen" var telerørert for den offentlige mening. Fasting fikk således allerede fra første stund merke en viss mistenksomhet og opposisjon fra befolkningens side. Han skulde få adskillige ting å kjempe med, fordi han ikke hadde den "rette tro".

17 år blant de innfødte
Georg Fredrik Christopher Fastings nøkkelroman om Sarpsborgsamfunnet kan lånes på Sarpsborg bibliotek.
Selv om ingen lenger kjenner de involverte, er det interessant å lese Fastings innlegg i den lokale åndskampen på 1800-tallet.
Noen merkesteiner er flyttet siden den gang.

Ingen kommentarer: