torsdag 10. september 2009

COOP-administrasjonen flytter


Bildene viser utviklingen fra medlemsbedrifter til varehus. Nå fjerner COOP seg enda lenger fra medlemmene. Vi får fortsatt handle, men ledelsen betrakter oss og våre forhold på avstand. For det er mere penger å tjene et annet sted. Kooperasjon?

(Bildet øverst viser OBS på Tunejordet og er tatt av Kow d.e. Bildet nederst er fra gamle Halden Samvirkelag og er hentet fra COOP Østs nettside. Klikk på bildene for å se større versjon.)

Sarpsborg mister omlag 30 arbeidsplasser fordi COOP vil rasjonalisere ved å flytte administrasjonen i Sarpsborg til hovedkontoret for COOP Øst på Kolbotn.
Det er synd for Sarpsborg - og synd for COOP, som en gang var en reell medlemsorganisasjon med et vidt forgrenet kontaktnett ute i distriktene.
Jeg har vært kooperatør i nærmere 50 år, hatt tillitsverv i samvirkebevegelsen, sett sentraliseringen på nært hold - og vet hva jeg snakker om.
Noen gjør så godt de kan for å omdanne kooperasjonen til en ordinær kapitalistisk pengemaskin som binder "medlemmene" til seg ved medlemskortlojalitet fordi den utbetaler "kjøpeutbytte".
Som i realiteten er en ørliten prisreduksjon.
Og som tar sjanser med "medlemmenes penger" ved å overta pengesluket "Smart Club" og lage stormarked på "bondelandet" i Råde.
Ingen mister jobben, bedyrer administrerende direktør Tom Andersen i COOP Øst.
Om det medfører riktighet, er et semantisk spørsmål.
Realiteten er at de som er i jobb får problemer, og at få - om i det hele tatt noen - sarpinger eller andre Østfoldinger vil søke jobb på Kolbotn.
Hvor mye er det å tjene på å øke avstanden til lokalsamfunnene og medlemmene, mon tro?
"Vi blir mer effektive når vi er på ett sted, dessuten er vårt vekstpotensial større nord for Kolbotn," påpeker Andersen.
Det med effektiviteten er jeg usikker på, og satsing på områdene "nord for Kolbotn" viser at flyttingen vil flytte oppmerksomheten fra Østfold til Romerike.
Så nedbemanning er det. I Østfold. Nedprioritering også. Tydeligvis.
Som mangeårig kooperatør - med en idealistisk bestefar i Østfoldkooperasjonen - har jeg vanskelig for å skjule skuffelsen.
Er det helt sikkert at de som leder COOP Øst er kooperatører?
At de ikke bare er vanlige forretningsfolk?

Ingen kommentarer: