tirsdag 28. april 2009

Snart 62 år siden Tuneheimen ble tatt i bruk


Øverste foto: Kow d.e. 210409 ©
To nederste bilder fra Tuneheimens nettside
Klikk på bildene for å se større versjon

Øverst: Tuneheimen utvides.


Midten: Slik er vi vant til å se den flotte tømmerbygningen som ligger så fint omkranset av store furuer.
Nederst: Irene og Bjørn Bye har lang fartstid som
vertskap på Tuneheimen.

Tuneheimen er Kari Asbjørnsens verk. Reisingen og driften av det flotte og viden kjente vandrerhjemmet er selvfølgelig ikke et ”enmannsverk”, men uten Kari Asbjørnsen hadde det neppe vært noe ungdomsherberge eller vandrerhjem i Sarpsborg. I alle fall ikke et slikt praktfullt sted som Tuneheimen.

Kari Asbjørnsen tok initiativet til Sarpsborg og Omegns Lag av Norske Ungdomsherberger som ble stiftet den 24.oktober 1946 og var den drivende kraften i arbeidet så vel med laget som med Tuneheimen som først holdt til i Tuneleiren på Tunejordet.

Ungdomsherberget ble åpnet 18.mai 1947. Leif Brandsrød med frue, var det første vertskapet. I dag er Irene og Bjørn Bye som står for driften.

I 1950 overtok laget eiendomsretten til huset der herberget holdt til. Huset måtte imidlertid flyttes. Det ble revet på Tunejordet og bygd opp igjen på den tomta under Tune Prestegård der det ligger i dag . 22.mai 1953 ble Tuneheimen innviet på nytt.

Tuneheimen eies av NOVA region Øst som er navnet på det tidligere Norske Ungdomsherberger Østlandet krets hvor min fetter Thor Henry Larsen fra Tune forøvrig var daglig leder inntil han altfor tidlig gikk bort. Han var nok en sarping som nedla et betydelig arbeid for vandrerhjembevegelsen i Norge.

I en presentasjon på internettsiden Aktiv i Oslo blir Tuneheimen karakterisert som ”et av Norges mest komplette vandrerhjem”. I 1998 ble Tuneheimen utropt til årets vandrerhjem.

Tuneheimen har vært utvidet og pusset opp mange ganger i tidens løp. Nå utvides stedet igjen, og standarden heves ytterligere.

Tuneheimen er et sted Sarpsborg og sarpingene kan være stolt av. Et sted som i dobbelt forstand har satt Sarpsborg på kartet.

Ingen kommentarer: