torsdag 7. august 2008

Arnardos statue ved Alvimhaugen skole

Foto: Kow d.e. 040808 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

I Utsiktsveien, like ved Alvimhaugen skole, står statuen av Norges cirkuskonge, Arne Arnardo.

Cirkus Arnardo er stort og moderne, men likevel omspunnet av mystikk og kriblende forventning slik Arne Arnardo ønsket at det skulle være. Bildet er fra cirkusets forestilling i Drøbak 11. juli i år.

Arne Arnardo er en av Sarpsborgs store sønner.
Han ble født på Alvim for 96 år siden, og der vokste han også opp. Se innlegget Arne Otto Lorang Andersen fra 7. juli.
Og der har han fått sin statue. Laget av kunstneren Per Palle Storm og avduket i 1985 med Arne Arnardo selv til stede.
Mentz Schulerud - som forøvrig er statsminister Jens Stoltenbergs svigerfar - foretok i egenskap av formann i Kunstnerforeningen, avdukingen.
I følge boka "I livets manesje" var det journalist Ernst Aune i Sarpsborg Arbeiderblad som foreslo plasseringen.
Det var godt ment. Statuen hadde i 1985 stått på lager i sju år i påvente av en egnet plass.
I etterkant må det likevel være lov å si at Arnardo kunne fortjent en mer sentral plassering hvor han ville blitt sett av flere.
Under vår leting etter statuen på Alvim, har vi snakket med Alvimbeboere som ikke aner hvor statuen står, mens andre vet om en statue ved skolen, men kjenner ikke til hvem denne Arnardo er. En mente at han kanskje hadde vært direktør i Alvimområdet eller noe sånt.
Kommunen kunne kanskje derfor spandere et skilt med opplysninger, og ellers anstrenge seg litt for å holde stedet i stand.
Da vi tok bilde av statuen midt i juli, var den omgitt av burot og annet skjemmende ugras, og bar umiskjennelige merker etter fugleskitt. Ugraset er fjernet etter at vi kontaktet kommunen, men fugleskitten har ingen brydd seg med å vaske bort.
Cirkus Arnardo har i dag vinterkvarter i Lillesand. Cirkuset som sarpingen Arnardo skapte, burde selvfølgelig hatt Sarpsborg som hjemkommune.
Slik ble det ikke, men Arnardos fødeby bør i det minste anstrenge seg for å minnes sin store sønn på en verdig måte ved å holde statuen og plassen den står på presentabel, og ved å sette opp et skilt som forteller hvem Arnardo var, og hvorfor han står der.

Ingen kommentarer: