lørdag 23. oktober 2010

To velsmakende "særpingær"







Foto: Kow d.e. 22102010 ©
Klikk på bildene for å se større versjon






Øverst: Kjøttbazaren i Borg Amfi er en innbydende butikk med rommelige lokaler og en velfylt disk med de lekreste ferdigprodukter og råvarer. Nå skal den også selge "stærke særpingær".

T.h.: Unni Sannerud eier og er daglig leder av Kjøttbazaren som ikke bare tilbyr lekre kjøttvarer, men også påtok seg å sørge for at sarpingene fikk stemt på hvilken variant av "Stærk særping" de foretrekker.

Etter at pølsemaker Leif André Rødin lanserte tanken om ei sterk pølse med det det slående navnet "Stærk særping", foreslo jeg en konkurranse.
Nå er en konkurranse holdt - om ikke akkurat slik som jeg foreslo - og sarpingene har sagt sitt.

Hvitløkspølsa sintest
Over tre dager har folk i Sarpsborg gått mann av huse, smakt på Rødins pølser - den ene litt "sintere" enn den andre - og fortalt hvilken av pølsene de liker best.
- Rart det der, sier Rødin. Det er faktisk mer chilli i ostepølsa enn i hvitløkspølsa, men folk sier at ostepølsa er rundt og god mens hvitløkspølsa er sterk.
Og det kan min kone og jeg bekrefte. Begge pølsene var meget gode, men hvitløkspølsa var avgjort sintest. Spesielt etter at den var varmet i panna.

Avkortet avstemning
- Hvor mange var innom Amfi Borg i løpet av de tre dagene og smakte og stemte, da Rødin?
- Det gikk med 90 kilo pølse, sier Rødin og høres fornøyd ut.
Men ikke alle som smakte gav uttrykk for sin mening, kan han fortelle. I alt kom det inn vel 600 stemmesedler med kommentarer, men på lørdag ble stemmingen og notering av kommentarer noe avkortet da den som stod for demonstreringen og noteringen, fikk senebetennelse p.g.a. hardkjøret.
- Men 600 meningsytringer er vel flott?
- Ja, bevares. Kjempeflott! Og jeg fikk mange nyttige kommentarer.

To pølser
- Og resultatet?
- Nei, det er en fabrikkhemmelighet, svarer Rødin.
- Men du vil vel ha omtale?
- Jada, svarer Rødin lattermild. Jeg bare tøyser. Det blir to pølser.
- Du fortsetter å lage begge to og markedsfører dem begge som "stærke særpingær"?
- Ja, stemmene på de to smakene fordelte seg sånn.
Og det er trolig en klok beslutning. Noen liker mora og noen dattera som det heter. I dette tilfellet var de forøvrig særdeles attraktive begge to.

Sponsoravtaler sperrer
- Så nå blir de "stærke særpingæne" å få kjøpt over alt hvor pølser selges?
- Så enkelt er det nok ikke, dessverre, sier Rødin, som kan fortelle at pølsene i første omgang blir å få kjøpt hos Unni Sannerud i Kjøttbazaren på Borg Amfi. Og fra pølsemakeriet i Råde. Og kanskje i "Kjøl og frys" i Drøbak.
- Men ikke på Spartas og Sarpsborg 08s hjemmekamper?
- De har sponsoravtaler som gjør det vanskelig, sier Rødin. Litt molefonken. Han driver i det små og har ikke mulighet til å sponse lagene. Han skal leve av det han tjener.

Nå må klubber og forretninger stille opp
"Stærk særping" var opprinnelig tenkt som en spesiell pølsevariant for tilhengere av Sarpsborg 08. Som et slags varemerke for klubben. Og byen.
Noe a la "Haldenpurke" og mossingenes "pølse i vaffel".
Sarpsborg har "gøttekællæne", selvsagt, men her har de fått et kulinarisk kjennemerke som er like aktuelt året rundt og som setter Sarpsborg på kartet. Ettertrykkelig.
Nå må sarpingene være våkne. Her har de fått en sjanse som de bør gripe med begge hender.
Hvis de to store klubbene svikter, må alle de mindre klubbene av alle slag slippe "de stærke særpingæne" til.
Og butikker som selger fersk- og frossenvarer må kjenne sin besøkelsestid. Både kjøpesentre og andre.

Spør etter "Stærk særping"
Blir etterspørselen stor nok, kommer nok de stærke særpingæne på plass i butikker, kiosker og på diverse arrangementer.
Det gjelder derfor å etterspørre de velsmakende, "stærke særpingæne".
Ikke én gang, men stadig vekk.
For Rødins "stærke særpingær" er gode. Begge to.
De fortjener å bli kjøpt.
Dette er to pølser både pølsemaker Leif André Rødin og Sarpsborg by har all ære av.
Rot nå ikke bort denne muligheten til skape en patriotisk, kulinarisk lekkerbisken som både sarpinger, tilreisende og mange ellers, vil ha glede av.
Og - jeg gjentar det: Som vil sette Sarpsborg på det kulinariske kartet.

2 kommentarer:

Lars B. sa...

Flott reportasje, Winther! Jeg har sett at du også skriver i en av reklameavisene her i byen. Du bør absolutt vurdere å sende inn til Sarpsborg Arbeiderblad, som er byens eneste seriøse nyhetsformidler.

winther sa...

Takk for det, Lars. Sarpsborg Tidende har spurt og har fått lov til å bruke det de ønsker fra sarpebloggen min. SA har ikke vært like interessert - eller våken. Store aviser blir gjerne litt "selvtilfredse". Hvis SA vil, kan den klippe og bruke det den vil, den også. Bare den oppgir kilde og bidrar til å skape kjennskap til og interesse for bloggen min. Ha det godt!