fredag 8. oktober 2010

Greåker med i fotballkomedie


Greåker Idrettsforening er blitt ranet av Østfold fotballkrets som omgjorde
17 mål til 3

– Vi har fulgt regelboka til punkt og prikke, sier Øyvind Strøm til SA. Han er daglig leder i Østfold Fotballkrets.
Kretsen har snytt Sarpsborg-laget Greåker for 14 mål.
- Greåker syns sikkert dette er veldig urettferdig, og det har jeg forståelse for, men det er ikke rom for skjønn i denne saken, sier Strøm.

Taperen vant
Det kretsen her har rotet i stand, er den rene komedien.
Bakgrunnen er at laget UMBI fra universitetet på Ås, tidligere i år i en kamp mot Fredrikstad-laget Kråkerøy benyttet en "ikke spilleberettighet" spiller. Da det ble oppdaget, ble kampresultatet satt til 3-0 i Kråkerøys favør.
Summa sumarum:
Kråkerøy ble - etter det avisene forteller, tildelt seieren i en kampt de hadde tapt! Og laget fikk en postiv målforskjell på 3 mål som gave. Altså godt betalt for UMBIs forseelse.
Dette er til å leve med. Selv om det virker svært generøst.

Vilkårlig rot og tøv
Men så begynner tøyset.
Kråkerøy og Greåker har nå mot slutten av sesongen, like mange poeng.
Da skal i følge regelverkets § 5-3, rekkefølgen avgjøres slik:
"Står to eller flere lag fortsatt likt etter at antall oppmøter er tatt i betraktning, går det lag foran som har best målforskjell. Har noen av lagene fått registrert 3-0 etter §§ 13-2, 13-6 eller 14-10, skal resultatene mot de motstandere det gjelder, regnes for 3-0 også for de øvrige lag som står likt."
Denne upresise og urettferdige bestemmelsen - uttrykt i særdeles hjelpeløs norsk - er vedtatt av klubbene på fotballtinget.

I Bakvendtland der går allting an
Regelverket sier også at "Står to eller flere lag fortsatt likt etter at målforskjellen er tatt i betraktning, går det lag foran som har scoret flest mål".
Dette vil si at lag som i en slik situasjon taper - la oss si 10-0 - for UMBI, ikke får 10 mål på minussiden , men 3 mål på plussiden i regnskapet.
Meningsløst urettferdig. Selvfølgelig.
Men enda verre blir det når et lag - som i Greåkers tilfelle - innkasserer en storseier over UMBI. Da blir seieren redusert til 3 plussmål. Fordi det var det Kråkerøy fikk. Da de tapte for UMBI som stilte med en "ikke spilleberettiget" spiller.
Altså den rene parodi på "rettferdighet".

Ikke anledning til å bruke hodet?
Her er ikke rom for skjønn, sier altså fotballkretsens daglige leder.
Det tør være åpenbart at regelverket her er tolket, forstått og brukt i strid med intensjonene.
Greåker skal selvfølgelig ikke straffes for å ha nedsablet UMBI.
Meningen til klubbene på tinget må ha vært at hvis lag i Greåkers situasjon taper for et lag som har forsyndet seg, slik UMBI har gjort, skal Greåker i likhet med Kråkerøy få seieren og 3 målseier i protokollen.
Og vinner et lag i Greåkers situasjon f. eks. 1-0, skal de få 3 plussmål i protokollen.
Dette vil på en måte være logisk - selv om det er tvilsom jus.
Men Greåker som ikke bærer noe ansvar for UMBIs feil, skal selvsagt ikke straffes ved å bli fratatt 14 mål, slik fotballkretsen mener.
Dette er - som sagt - intet mindre enn en parodi på "rettferdighet".

Sak for fotballforbundet
Denne saken må Østfold fotballkrets snarest forelegge for Norges Fotballforbund.
I oversendelsen bør kretsen - hvis den vil bli oppfattet som seriøs - påpeke den åpenbare - ja, himmelropende - urettferdigheten i at Greåker - og andre lag i samme situasjon - skal straffes for et annet lags forseelser og forsømmelser.
Og understreke det uriktige i at Kråkerøy - og andre lag i Kråkerøys situasjon - skal tjene tredobbelt på at de møtte et lag med en ikke "spilleberettiget spiller".
Kråkerøy er blitt tilkjent ekstra poeng og ekstra mål og skal nå - i følge fotballkretsen - i tillegg nyte fordelen av at konkurrenten Greåker fratas mål som de har skåret i en kamp hvor UMBI stilte med spilleklare spillere.
Blir denne avgjørelsen stående, minner det ikke om en komedie.
Da er det en komedie!
Sånn kan vi ikke ha det. Hvis fotball skal bli oppfattet som en seriøs idrett.

1 kommentar:

Anonym sa...

Dette er fantastisk bra tolket og skrevet! Denne regelens formål kan også være for tilfeller hvor UMBI f.eks ikke hadde møtt til kamp mot Kråkerøy. Da må man nødvendigvis få et likt sammenlikningsgrunnlag. Her er den uansett brukt mot sitt formål, og formålet med regelverket bør være selve utgangspunktet ved en tolkning.