torsdag 12. august 2010

Tune prestegård inn i siste runde?

Slik så den staselige Tune prestegård ut på 70-tallet. (Foto: Sarpsborg kommunes bildesamling.)

Og slik så den ut 21. juni 2008. Senere er villniset fjernet og huset malt. (Foto: KOW d.e. ©)

Uthuset har fått lov til å forfalle og er i dårlig forfatning - noe enhver med riveplaner vil være takknemlig for. (Foto: KOW d.e. ©)

Tune prestegård er fortsatt ikke solgt, forteller underdirektør Bernt Aas i Opplysningsvesenets fond (Ovf) til SarpsborgNotater. Det er fondet som på Statens vegne disponerer eiendommen.
Ovf engasjerte en eiendomsmegler i Sarpsborg til å forestå salget, og vedkommende megler gjorde en betydelig innsats, opplyser Aas, men arbeidet gav ikke de ønskede resultater. Fondet stilte derfor salgsprosessen i bero.

Ny, seriøs interessent
Nå er det imidlertid dukket opp en seriøs interessent som er villig til å betale det Ovf har satt som minstepris. Vedkommende arbeider med saken, og fondet avventer tilbakemelding.
- Tune prestegård er en eiendom med spesiell lokal- og kulturhistorisk verdi. Vil det bli knyttet betingelser til salget for å hindre riving eller endring av bygningene? Eller oppstykking av eiendommen – for eksempel med sikte på salg av tomter?
- Eiendommen er spesiell og det vil det bli tatt hensyn til. Men slike spørsmål får vi ta stilling til når vi går i forhandlinger med kjøper.

Salg til ”kvalifisert kjøper”
- Hva skjer med eiendommen hvis heller ikke denne interessenten vil kjøpe på de vilkårene som fondet stiller? Er det aktuelt å tilby Sarpsborg kommune å kjøpe eiendommen på spesielt gunstige vilkår for å sikre at den bevares, vedlikeholdes og brukes til et kulturelt formål?
- Vi har ingen slike planer, og det pågår ingen dialog om dette. Sarpsborg kommune har heller ikke tatt slikt initiativ. Vi har ingen andre planer enn å selge eiendommen til en kvalifisert kjøper. Inntil videre tar Securitas vaktholdet, og Kirkevergen har nødvendig ettersyn med utvendige arealer. Så dette burde være vel ivaretatt.
- Og vedlikeholdet?
- Taket på hovedbygningen er tett, og bygningen ble malt i 2009. Sidebygningen er riktignok i elendig forfatning, men det lever vi med inntil videre.
Meddeler underdirektør Bernt Aas.

Forrentning på kapital
Opplysningsvesenets fond føler åpenbart ikke at de har noen kulturelle forpliktelser i denne sammenhengen. De vil selge til den som kan betale. Hvilke vilkår de vil stille for framtidig bruk og behandling, er usikkert. Det vil de diskutere med en eventuell kjøper under vegs.
Om det er en interessent med kulturelle hensikter som nå har meldt seg, vet jeg ikke. Det ville nesten være for godt til å være sant.
Mest sannsynlig er det vel en som ser det økonomiske potensialet i eiendommen. Og som ønsker forrentning på sine investerte midler. Kravet om å få bygge på eiendommen kan derfor melde seg med en styrke - og med konsekvenser - som kommunen vil få problemer med.

Kommunen passiv
Kommunen selv forholder seg passiv.
Den har i følge Ovf ikke tatt noe initiativ til å erverve eiendommen.
Det er synd.
Her kunne den for en relativt billig penge fått hånd om en eiendom og en hovedbygning med stor lokal- og kulturhistorisk verdi.
At en slik eiendom erverves av private, er et kulturhistorisk tap.
Skulle den oven i kjøpet ende opp som et utbyggingsprosjekt hvor de kulturhistoriske verdiene må vike for lønnsomhet og fortjeneste, er det dobbelt synd.
Men fortsatt er ikke eiendommen solgt.
Kommunen kan fortsatt komme på banen.
Men nå er det mye som taler for at klokka ringer for siste runde.

Ingen kommentarer: