fredag 12. februar 2010

Engasjer en historiker

Foto: Kow d.e. ©
Klikk på bildet for å se større versjon
Historien om Olav Haraldssons og Sarpsborgs betydning i norsk historie er ikke ferdig utforsket. Bruk 1000-årsjubileet som foranledning til å kaste mer lys over grunnleggerens og byens historie foreslår professor.

Professor Torgrim Titlestad foreslår i følge Sarpsborg Arbeiderblad at Sarpsborg kommune ansetter en historiker som kan kaste bedre lys over den historiske betydning Sarpsborg og Olav den hellige har hatt. Betydningen er større enn det som hittil har kommet fram, sier professoren.
Det er et godt forslag og helt i tråd med den historiebaserte bevisstgjøringen som jeg selv gjentatte ganger har tatt til orde for. Ikke minst på denne bloggen. Se innleggene ”Sarpsborg 100 år”, ”Olav Haraldsson – Sarpsborgs grunnlegger” og "Olav Haraldsson, Sarpsborg, jubileet og framtiden".

"Fortelle historien som den var"
I innlegget ”Olav Haraldsson, Sarpsborg, jubileet og framtiden" skrev jeg blant annet:
” Når Sarpsborg nå nærmer seg sitt 1000-årsjubileum, må byen benytte anledningen til å vekke interesse for det som har skjedd gjennom tiden og til å fortelle historien slik den var og er. Historien må bidra til å vekke sarpingenes selvbevissthet. Kunnskapen om fortiden og bevisstheten om byens rolle og skjebne gjennom historien, bør fortelles slik at den kan gi grunnlag for patriotisme, optimisme, framtidstro og tiltak for å fremme kultur, handel og annet næringsliv.”
Og: ”Sarpingene har aldri vært flinke til å ta vare på historien sin. Det er de heller ikke i dag. Men det kan rettes på. Som ledd i 1000-årsjubileet må kommunen restituere, merke og guide besøkende til det som fortsatt kan sees, og den må skrive og presentere historien slik at dagens mennesker kan vite og forstå hvilke historisk epokegjørende hendelser som gjennom tiden har funnet sted i bysamfunnet ved fossen.”


Følg opp forslaget
Det er bare 6 år igjen til jubileet skal feires. Det er kort tid for et forskningsprosjekt.
Men mye kan bli gjort på 6 år. Skjønt enda viktigere er det at arbeidet kommer i gang, og at det fortsetter også etter at jubileumsrusen er over.
Historien stanser ikke i 2016. Det bør heller ikke historieskrivingen gjøre.
Benytt derfor denne anledningen til å gi våre etterkommerere et bredere og mer solid og stødig historisk fundament å grunnlegge sitt framtidige virke og sin tilværelse på.

Ingen kommentarer: