fredag 6. februar 2009

Sarpsborg 08 i økonomisk uføre


Foto: Fra Sarpsborg 08's nettside.



T.h.: Sarpsborg 08 har sponsorer, men hvor er Hafslund?

T.v.: Er spillet for Sarpsborg 08 over før det har begynt?



Sarpsborg 08 har tilsynelatende rotet seg opp i et økonomisk uføre.
Inntektene har sviktet med nærmere 3 millioner kroner. Eller for å si det på en annen måte: Klubben har brukt 3 millioner kroner som den ikke har hatt.
Avsløringen kommer ikke direkte overraskende. Mistanken om at noe ikke var som det skulle være, meldte seg da ansatte og tillitsvalgte begynte å trekke seg
Dette betydelige underskuddet klarte ”ikke Sarpsborg 08 å fange opp”, heter det.
Ordvalget er meningsløst. Det dreier seg ikke om å fange opp noe som svever forbi, men om manglende økonomisk styring.
De som har ansvaret for inntektene, og de som bruker penger, er alle like skyldige. Ingen av dem har sørget for tilstrekkelig kontroll og kommunikasjon. De har opptrådt uproft og ukyndig.
Nå gjelder det å ta kontrollen og styringen.
Ikke ved å få slettet gjeld og hentet inn gaver for så å fortsette på samme galeien, men ved å sette opp realistiske budsjetter og ikke bruke penger som man ikke har.
Overbudsjettering som følge av at man har drømt om at det ville møte 800 mennesker på hjemmekampene, har gitt en baksmell på en halv million kroner. Manglende gaver og sponsorinntekter utgjør resten.
”Når vi mister vår salgs- og markedskonsulent i sommer og først får en ny i november har det skapt store vanskeligheter, sier Gaute Nilsen til sa.no.
Jo, jo. Men det er ikke her det egentlige problemet ligger.
Problemet er at man har opptrådt som om disse ”monopolpengene” som ikke kom inn, likevel fantes.
La oss håpe at kreditorene finner det mulig å strekke seg langt, og at klubben klarer å holde hodet over vannet slik at den kan drive med det den skal drive med, nemlig fotball.
Og la oss håpe at kommunen nøyer seg med å skjære tenner og ikke slår handa av laget.
Økonomisk rot har en lei tendens til å ødelegge velvilje og entusiasme.
Det som trengs nå, er en styreleder som både har et uplettet rulleblad, bred tillit og myndighet og autoritet nok til å hindre at noen på ny forsøker å gape over mer enn de kan svelge.
Alternativet tør jeg ikke tenke på en gang.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man overbudsjetterte ikke mht publikumsoppslutningen. I snitt møtte det opp ca. 870 tilskuere på hjemmekampene, så jeg skjønner egentlig ikke hva klubbens nestleder her snakker om... En merkelig uttalelse.

winther sa...

Jeg vet jo ikke hvem du er, etter som du foretrekker å være anonym, men det sier jo litt at du har bedre oversikt over tilskuertallet enn Gaute Nilsen. Jeg sitter med en følelse av at enkelte har satt seg i bilen, lukket øynene og kjørt i veg i håp om at de skal skjære unna møtende trafikk.